Rusya’dan Rojavalı mültecilere insani yardım sözü

Rusya’dan Rojavalı mültecilere insani yardım sözü

Rusya Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç haftalık basın brifinginde Batı Kürdistan’da sivil halkın göçüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü, Rusya’nın hiçbir etnik grup ayrımı yapmadan herkese insani yardımları ulaştıracağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın haftalık basın açıklamasında gazetecilerin karşısına çıkan bakanlığın basın sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Suriye’nin Kuzeyindeki terör olaylarının ulaştığı düzeyin kaygı verici olduğunu söyledi.  

Suriye’de devam eden şiddet olaylarına değinen Lukaşeviç, “Suriye’deki çözümsüz kriz birçok probleme yol açtığı gibi ülkedeki insanların göçüne neden oldu. BM’nin yaptığı son araştırmaya göre 1,7 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. Bunlar ülkede devam eden şiddet,  yoksulluk ve terör gruplarının saldırılarına maruz kaldıkları için başka ülkelere sığınmak zorunda kaldılar” diye konuştu.

Rojava’dan göç eden halkın durumuna da değinen Lukaşeviç şöyle konuştu: “Son günlerde uluslararası güçlerin dikkati Suriye’nin kuzeydoğu bölgesine yöneldi. Özellikle Kürtlerin yaşadığı yerlerde son günlerde Kürtlere karşı uygulanan şiddet ve katliamlar karşısında sivil halk Irak Kürdistan bölgesine sığınmaktadır. Çoğunlukla içlerinde çocuk ve kadınların olduğu binlerce Kürt, evlerini bırakarak El Nusra Cephesi ve Irak-Şam İslam Devleti’nin terör vahşetinden kurtulmak için kaçmak zorunda kalıyorlar.” 

Lukaşeviç Rusya’nın mağdur kalan Suriyelilere yardım edeceğini söyleyerek, “Moskova Suriye’deki durumu büyük bir kaygıyla takip etmektedir. Bu kriz uluslararası desteğiyle çözülmelidir. Rusya mağdur kalan Suriyelileri dikkate alıp yardım etmeye çalışacaktır. Biz mağdur olan insanları hiçbir etnik grup ve ulusa ayırmıyoruz. Bizim yardımımız sınırsız herkese ulaştırılacaktır” dedi.