Rusya’dan Türkiye’ye riskli turizm uyarısı

Rusya’dan Türkiye’ye riskli turizm uyarısı

Rusya, yayılan bulaşıcı hastalıklar konusunda Türkiye’yi uyararak devam etmesi halinde Türkiye’ye yönelik turizm seyahatlerini durduracağını açıkladı.  

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketicileri Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) turistlerin Rusya’ya gidişini engelleyebileceklerini duyurdu.

Rusya’nın sesi radyosunun geçtiği habere göre Rospotrebnadzor, tatil yörelerindeki bulaşıcı hastalıklar (epidemiyolojik) nedeniyle Rusyalı turistlerin Türkiye’ye girişini yasaklatmayı planlıyor.

Kurumun resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, “Rospotrebnadzor, Türkiye’deki durumu izlemeye devam ediyor, kötüleşmesi durumunda Rusya vatandaşlarının bu ülkeye seyahatlerinin yasaklanmasını gündeme getirecek” deniliyor.

Antalya'daki Rus Konoslosluğu'nun verdiği bilgiye dayanarak, son olarak 50 kadar turistin Alanya ve Belek'te zehirlendiği hatırlatılan açıklamada, durumdan kaygı duyulduğu ve daha da kötüleşmesi halindeTürkiye'ye gidişlerin yasaklanmasının "ihtimal dışı olmayacağı" belirtildi.

Rus kurum, “Rospotrebnadzor, 2011 yılından bu yana defalarca Türkiye Sağlık Bakanlığı’na bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda işbirliği memorandumunun imzalanmasını teklif etti. Ancak sorunların müzakere edilmesini geciktiren Türk tarafı, söz konusu belgenin bugüne kadar imzalanmadığından sorumludur.” diye kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamaya göre 2013 yılının ilk yarısında Rusya’dan Türkiye’ye 1,7 milyon turist geldi. Bu 2012 yılının aynı dönemine göre %18,5’lik bir artış anlamına geliyor.

Türkiye başta Mısır olmak üzere Doğu ve Güney Akdeniz’de yaşanan politik çatışmalardan,  Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizden ve PKK’nin ilan ettiği ateşkesten dolayı turizmde altın çağını yaşıyor. Bu dönemde Türkiye’nin dayandığı ikinci en büyük Pazar Rusya olarak dikkat çekiyor.

Bu yılın ilk yarısındaki sonuçlara göre, eskiden olduğu gibi bu yılın ilk yarısında da Rus turistlerin sayısı,  yaklaşık 2 milyon olan Alman turistlerden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Öte yandan, Rus turistler haziran ayındaki sıralamada belirgin bir şekilde Alman turistleri geçmeyi başardı. Haziran ayında Türkiye’ye gelen Rus turistlerin sayısı 690 bin olurken, buna karşın Alman turistlerin sayısı sadece 490 bin oldu.

Türkiye’yi bu yılın ilk yarısında toplam 14.54 milyon turist ziyaret etti. Bu göstergeye göre geçen yılın aynı dönemine göre %14,3’lük bir artış yaşandı.