Rusya ile ABD anlaşmaya vardı

Rusya ile ABD anlaşmaya vardı

Rusya'nın Suriye'ye ait kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi planını Cenevre'de görüşen ABD ve Rusya dışişleri bakanları anlaşmaya vardı.

Perşembe gününden bu yana Cenevre'de toplanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Amerikalı mevkidaşı John Kerry, kimyasal silahların imhasına ilişkin plan üzerinde anlaştı.

Anlaşmaya varılan plan Suriye'ye silahların listesini sunması için bir haftalık süre tanıyor.  John Kerry yaptığı açıklamada, amacın 2014 ortasına kadar Suriye'den kimyasal silahları çekmek olduğunu söyledi.

Ortak basın toplantısında Lavrov ise, ABD Başkanı Barack Obama ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin tarafından koyulan hedefe ulaşıldığını kaydetti.

Olası bir müdahale konusunda ise her iki ülke farklı görüşlere sahip. Kerry, ABD ve Rusya'nın  BM kararının güç kullanımına izin veren 7'inci maddesinin devreye girmesi konusunda anlaştığını söyledi. Lavrov ise anlaşmanın "konsensüs ve uzlaşma"nın ürünü olduğunu ve  Şam'a karşı herhangi bir güç kullanımını öngörmediğini belirtti.

Lavrov, Rusya ve ABD'nin "barışçıl bir çözüme bağlılıklarını" doğruladığını ifade etti.