Rusya’nın ‘kimyasal’ çağrısına, Şam’dan olumlu yanıt

Rusya’nın ‘kimyasal’ çağrısına, Şam’dan olumlu yanıt

Suriye’ye yönelik askeri müdahale tehdidi ile birlikte yaşanan yeni tırmanışa çözüm formülleri aranıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kimyasal silahların BM gözetimindeki bir alanda imha edilmesini önerirken, Rusya da Şam yönetimine kimyasal silahlarını uluslararası denetime vermesi çağrısına bulundu.  Suriye’den Rus çağrısına olumlu yanıt geldi.

BM Genel Sekreteri’nin BM müfettişlerinin soruşturmasında kimyasal silah kullanıldığının onaylanması durumunda, bu silahların ortadan kaldırılması için gözetim alanlarının oluşturulması amacıyla BM Güvenlik Konseyi’ne öneri yapacağı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile görüşmesi ardından yaptığı kısa açıklamada “Suriyeli yöneticileri kimyasal silahlarını uluslararası denetime koyması ve sonra da imhasını kabul etmekle kalmayıp, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne da tam katılması çağrısında bulunuyoruz” dedi

Lavrov, “Bu öneriyi Moskova’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Sayın Muallim’e ilettik, hızlı ve olumlu bir yanıt umuyoruz” dedi ve ekledi: “Suriyelilerin bununla mutabık olup olmayacağını bilmiyoruz ama eğer bu ülkedeki kimyasal silahlar uluslararası denetime verilmesi saldırının önüne geçerse, hızlı bir şekilde Şam ile çalışmaya hazırız.”

Bu açıklamanın öncesinde Londra’da bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başar El Esad’ın kimyasal silahlarını uluslararası denetime koyması halinde askeri müdahaleyi engelleyebileceğini belirtmişti.

Lavrov’un açıklamasına Suriye’den yanıt gecikmedi. Rus haber ajanslarına göre Muallim yaptığı açıklamada “Suriye Rusya’nın girişimini selamlıyor” dedi. Muallim, “Suriye Arap Cumhuriyeti, Rusya'nın girişimini olumlu karşılamaktadır. Bunda Suriye yönetiminin vatandaşlarımızın can güvenliğinden ve ülkemizin güvenliğinden endişe etmemizin ve halkımıza karşı gösterilen Amerikan saldırganlığını engellemeye çalışan Rusya yönetiminin bilgeliğine olan güvenimiz etkili oldu” dedi.