Rusya’nın Suriye planı dört aşamadan oluşuyor

Rusya’nın Suriye planı dört aşamadan oluşuyor

Rusya’nın Suriye rejimine ait kimyasal silahların uluslararası denetim altına alınmasına ilişkin ABD’ye ilettiği planın dört aşamadan oluştuğu iddia edildi. Birinci aşamada Suriye’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne üye olması yer alıyor.

Rus günlük gazetesi Kommersant, Rusya’nın detaylı planının Salı günü Amerikalılara iletildiğini yazdı. Moskova da Çarşamba günü yaptığı açıklamada bunu doğrulamıştı.

Gazetenin diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine göre dört aşamalı planın birinci aşaması Suriye’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne üye olmasını içeriyor.

Suriye’nin daha sonra kimyasal silahlarının bulunduğu yerler ile üretim yerlerini açıklaması gerekecek.

Üçüncü aşamada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü müfettişlerinin silahları ve üretim yerlerini incelemesi için Suriye’ye girişine izin verilmesi yer alıyor.

Son aşama, müfettişlerle işbirliği halinde bu silahların nasıl imha edileceğine karar verilmesini öngörüyor.

Kommersant, kimin bu silahların imhasından sorumlu olacağına henüz karar verilmediğini belirtirken, bunun ABD ve Rusya tarafından ortak yapılabileceğine işaret ediyor.

Bu planı görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, bugün Cenevre’de bir araya gelecekler.  Kommersant gazetesine göre, planın bir kopyası kendisine iletildikten sonra Rusya ile müzakere yapmayı ABD istedi.

Şam’da 21 Ağustos’taki bombardımanda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı suçlamasına bulunan ABD’nin, Rusya’nın kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi girişimi ardından, askeri müdahale perspektifinden uzaklaştığı belirtiliyor.