Rusya: Şam’daki kimyasal saldırı bir mizansen

Rusya: Şam’daki kimyasal saldırı bir mizansen

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin başkenti Şam bölgesinde 21 Ağustos günü düzenlendiği belirtilen kimyasal saldırının “üretilmiş bir mizansen” olduğunu söyledi. Lavrov, askeri bir müdahaleyi engellemek için her şeyi yapacaklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'i ağırlaması sırasında yaptığı açıklamada, “BM Soruşturma Komisyonu üyesi Carla Del Ponte tarafından yapılan profesyonel değerlendirmeler var. İsyancılar tarafından kimyasal ve zehirli maddeler içeren silahların kullanımına ilişkin bilgilere sahip.  Ayrıca, Rahibe Agnes kısa bir süre önce 21 Ağustos’taki olaylara ve Suriye’deki Hristiyan bölgelerinde yaşananlara ilişkin önemli bir röportaj verdi. Sonuç olarak 21 Ağustos olaylarına ilişkin, bizim bakış açımıza göre bu saldırının üretilmiş bir mizansen olduğunu kanıtlayan olgular var” dedi.

RAHİBE AGNES’TEN ‘YENİ BARBARLAR’ TEPKİSİ

Suriye’deki Saint-Jacob Manastırı Başkanı Rahibe Agnès-Marie, Russia Today gazetesine verdiği mülakatta, Şam’daki kimyasal saldırıdaki görüntülerin üretildiğine dair elinde kanıtlar olduğunu söyledi. Agnes-Marie ayrıca uluslararası toplumu Suriye bölgelerindeki “yeni barbaların” işlediği ihlaller karşısında ortak bir tavır sergilemeye çağırdı.

Rahibe, silahlı grupların sivillere yönelik korkunç işkencelerde bulunduğunu belirterek, “Hristiyanlar, Dürziler, Aleviler ve İsmailiyeler teröristler tarafından çok sayıda katliamlara maruz kaldılar” diyerek, Suriye’de bugün yaşananları “barbar kültürün 21’inci yüzyıla yayılması” olarak değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca ABD’yi askeri müdahale yerine barış görüşmeleri için girişimde bulunmaya çağırırken, “Biz uzun süredir acı çeken bu bölgenin geleceğinden endişe duyuyoruz. Tabi burada yaşayan ve çalışan Rus vatandaşlarımızın hayatı ve sağlığı da tehlikeye girebilir. Bu ülkeye gerçekleştirilebilecek her türlü askeri müdahaleyi önlemek için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi.