Rusya: Sonuç bildirgesinde 7. madde iması yok

Rusya: Sonuç bildirgesinde 7. madde iması yok

Fransa, ABD ve İngiltere'nin Suriye'ye yönelik BM'de bağlayıcı bir karar alınmasından yana açıklama yapması ardından, Rusya Suriye'yi tehdit eden bir karara karşı çıkarak bunun Cenevre anlaşmasına uymadığını söyledi. Lavrov, Cenevre'de ABD ve Rusya arsında varılan anlaşmada askeri müdahaleye onay veren BM kanunun 7. maddesine gönderme yapılmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı basın açıklamasında "Bazı Batı başkentlerinden gelen tüm açıklamalara rağmen, Amerika tarafının, ciddi bir ortak olarak (Cenevre'deki ABD-Rusya anlaşması çerçevesinde) uygun görüldüğü şekilde"  hareket edeceğine emin odluğunu söyledi.

Lavrov, "Eğer biri tehdit etmek ve saldırı için bahane aramak istiyorsa, bu rejim muhaliflerine 'onlardan yeni provokasyonlar beklendiğini' telkin eden bir yoldur, hatta Suriye krizine son vermek için uluslararası toplumun organize etmeye çalıştığı barış konferansı olan II. Cenevre perspektifini nihai olarak sabote etme yoludur" diye ekledi.

Rus bakan "Eğer, Suriye'deki kimyasal silahların  imhası sorununu çözmek istiyorsak, Amerikan-Rus yol haritasının profesyonel ve somut bir yol sunduğunu anlamamız gerekiyor" vurgusunu yaptı.

Rusya ile Amerika arasında Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi ve imha edilmesini öngören anlaşma çerçevesinde,  ilk etapta BM'nin güç kullanımına onay veren 7. maddesine gönderme yapılmasının öngörülmediğini ifade eden Lavrov, "Amerikalı meslektaşlarımız bu kararının 7. madde ile kabul edilmesini çok arzuluyorlar. Ama bir yol haritası ve karşılıklı angajman olarak kabul ettiğimiz sonuç bildirgesi böyle bir ima içermiyor" diye kaydetti.

Lavrov, kararların hayata geçirilmesi sırasında zorunluluklara uyulmaması, müfettişlerin güvenliğinin sağlanmasında sorunların ortaya çıkması, hükümet veya muhalefetin müfettişler için bir tehdit oluşturacak şekilde davranması ya da kimden taraf olursa olsun kimyasal silahların kullanılması halinde sorunun BM Güvenlik Konseyi önüne derhal taşınmasında anlaştıklarını söyledi.

ABD ile Rusya arasında Suriye planı üzerine varılan anlaşmanın ardından Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Amerikan, İngiliz ve Fransız dışişleri bakanları BM'de "güçlü ve bağlayıcı bir karar", kimyasal silahların denetimi ve imhası için net bir takvim belirlenmesini istedi.

ABD ve Rusya arasındaki anlaşma Suriye kimyasallarının uluslararası denetime verilmesi konusunda zaten belirli bir tarih içeriyor. Şam yönetimine elindeki silahların listesini bir hafta içinde sunmasını isteyen anlaşma, bu silahların 2014'ün ilk yarısında imha edilmesini hedefliyor.