Rusya: Suriye’de askeri çözüm Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırır

Rusya: Suriye’de askeri çözüm Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’ye yönelik askeri bir çözümün Ortadoğu’yu istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulundu.

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi ile bir telefon görüşmesi yapan Rus Dışileri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de siyasi-diplomatik bir çözümün alternatifi olmadığında ısrar etti. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan yazılı açıklamaya göre Lavrov, askeri çözüm teşebbüslerinin Suriye ve bölgedeki durumu daha da istikrarsızlaşmaya götüreceğini belirtti.

Salı akşamı yayınlanan diğer bir yazılı açıklamada, Lavrov’un Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Lavrov’un bu görüşmede, kimyasal saldırı arkasında Suriye hükümetinin olduğu yönündeki argümanları reddettiği bildirildi.

Kerry’nin ise, kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen saldırının sorumluluğunun Suriye hükümetinde olduğu yönündeki görüşlerini “güvenilir kaynaklara” dayandırdığı belirtildi.

Açıklamada, “Bay Lavrov, Rus tarafının argümanlarını sunarak bu bakış açısını reddetti” denildi. Rus Bakan, birçok ülkenin bilinçli bir şekilde çatışmaya siyasi-diplomatik bir çözümün ilk ürünlerini sabote etmeye çalıştığına dikkat çekti.

21 Ağustos’ta Şam bölgesindeki bombardımanda kimyasal silah kullanıldığı iddia üzerine savaş tamtamları yeniden çalınırken, bu saldırı ardından Rusya ile Batı arasındaki ayrılıklar derinleşti. Başını ABD, Fransa ve İngiltere’nin çektiği blok Suriye rejimini suçlarken, Rusya’ya göre kimyasal silahları silahlı gruplar kullandı.