Rusya Suriye planını ABD’ye iletti

Rusya Suriye planını ABD’ye iletti

Rusya, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların denetimine ilişkin hazırladığı planı ABD’ye iletti. Bu planın her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından Perşembe günü Cenevre’de görüşüleceği bildirildi.

Rus haber ajanslarının, Rus delegasyonundan bir kaynağa dayandırdığı haberde, Rusya’nın planı ABD’ye iletildi. Sözkonusu kaynak, “Suriye’deki kimyasal silahları uluslararası denetim altına alma planımızı Amerikalılara ilettik. Cenevre’de tartışmayı planlıyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Amerikalı mevkidaşı John Kerry’nin Cenevre’de Perşembe günü öğleden sonra bir araya geleceği bildirildi.

Itar-Tass ajansı Cenevre’deki Rus kaynağına dayandırdığı bir haberde, bu görüşmenin birkaç gün sürebileceğini kaydetti. Rus kaynak, Perşembe günü başlayacak görüşmenin Cuma günü sonlanacağını, “ancak Cumartesi’ye kadar uzayabileceğini” söyledi.

Rusya, Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi için öneride bulunmuştu. Şam yönetimi de Salı günü bu öneriyi kabul etti.

John Kerry, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bunun gerçekleşebilmesi konusunda Lovrov’un “enteresan fikirlerinin” olduğunu belirtmişti.  “Google +” tarafından internet üzerine düzenlenen bir tartışma forumunda konuşan Kerry, bu yolla Suriye’nin kimyasal silahlarının tümünü gerçek anlamda güvenlikli hale getirebilmenin tercih edilen yöntem olduğunu söyledi.

Washington’un bu öneriye olumlu yaklaşmasıyla birlikte, Suriye’ye yönelik askeri müdahale perspektifinden de uzaklaşılmış gibi görünüyor.