Rusya ve Çin’de sel felaketi

Rusya ve Çin’de sel felaketi

Rusya’nın doğu ucunda günlerdir süren yağmur ve sel felaketi nedeniyle onbinlerce kişi tahliye edilirken, komşu Çin'de en az 43 kişi hayatını kaybetti. 

Rusya’nın doğu ucunda Çin sınırındaki üç bölge, Amur nehrinin taşması üzerine sular altında kaldı. Rus haber ajansı RİA Novosti’ye göre Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Kriz Masası şefi Vladimir Stepanov, “20 bine yakın kişi tahliye edildi” dedi.

Stepanov, “167 geçici barınma merkezi açıldı” diyerek, buralara mevcut durumda 2 binden fazla kişinin yerleştirildiğini söyledi.

Kriz Masası şefine göre Moskova’nın yaklaşık 6 bin kilometre doğusundaki Amur, Khabarovsk ve Birobidjan bölgelerinde 33 bini aşkın kişinin yaşadığı 140 yerleşim yeri sular altında kaldığı.

Rusya Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre su seviyesi son 120 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı kaynaklara göre yüzbinlerce kişi tahliye edildi.

Rus medyasına göre yetkililer, Amur Nehri'nde 1897 yılından sonra ilk defa su seviyesinin 642 santimetre düzeyine yükseldiğini belirtti.  Yetkililer, su seviyesinin 7 metreye kadar çıkacağı tahminde bulunuyor.

Selden etkilenenler için yardım uçakları ve helikopterler seferber edildi. Rusya Devlet Başkan Putin, sel felaketinin yaşandığı bölgelerde durumun kontrol altına alındığını, can kayıplarının olmaması için yoğun çaba sarf edildiğini açıklamıştı.

Sel felaketi sadece Rusya’da değil hemen yakınındaki Çin’in kuzeyinde de etkili oluyor. Çin’deki yağışlardan da sel felaketi yaşandı ve ilk belirlemelere göre 43 kişi hayatını kaybetti.

 Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre sel felaketi ülkenin kuzeydoğusundaki Jilin, Heilongjiang vet Liaoning eyaletlerinde etkili oluyor.