Rusya ve Fransa, Suriye konusunda 'yöntem'de anlaşamıyor

Rusya ve Fransa, Suriye konusunda 'yöntem'de anlaşamıyor

Moskova'da bir araya gelen Rus ve Fransız dışişleri bakanları, Suriye krizine çözüm konusundaki farklı yaklaşımlarını korudular. Fransa Şam'daki kimyasal saldırının rejimin işi olduğu konusunda hiçbir şüphelerinin olmadığını söylerken, Moskova ise bir provokasyon olduğunda ısrar etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 21 Ağustos'ta Şam'da bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırının provokasyon olduğunu düşündüren "ciddi nedenlerinin" olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Bir provokasyon olduğunu düşündüren en ciddi nedenlerimiz var" dedi.

Lauren Fabius ise Şam'daki saldırıda Şam rejiminin sorumluluğu olduğu konusunda hiçbir şüphe olmadığını savundu.

İki ülke arasında Suriye'deki kan gölüne siyasi bir çözüm bulma konusunda ortak bir hedefe sahip olsalar da, her iki bakan  Suriye krizinin çözüm yöntemi konusunda "farklı yaklaşımlara" sahip olduklarını kabul ettiler.

Lavrov, "Bu hedefe ulaşmanın biçimi konusunda bazı farklılıklarımız var" derken, Fabius yöntem yöntemler üzerine farklı yaklaşımların olduğunu söyledi.

Lavrov, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin alacağı kararın askeri müdahaleyi öngören BM kanununun 7. maddesi altında olmayacağını vurguladı.

Fransa ise tersine Şam yönetiminin zorunluluklarına uymaması halinde sonuçları olan bağlayıcı ve güçlü bir karar istiyor.

BM müfettişlerinin Pazartesi günü basına sızdırılan raporunda 21 Agustos'ta  Şam bölgesinde düzenlenen saldırıda sarin gazı kullanıldığına dair açık ve inandırıcı kanıtlar bulunduğu belirtiliyor.  Ancak bu saldırıyı kimin düzenlediği konusunda yetkili olmayan müfettişler herhangi bir tespit yapmıyor. Moskova'ya göre saldırı silahlı gruplar tarafından uluslararası bir askeri müdahaleye yol açmak için gerçekleştirildi. 1400'ü aşkın kişinin öldüğünü savunan Washington ve Paris'in başının çektiği batılılar ise saldırının Şam yönetimin tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyor.