Santos: FARC referanduma kadar silahlı kalabilir

Santos: FARC referanduma kadar silahlı kalabilir

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya halkının olası barış anlaşmasına ilişkin referandumda kararını verinceye kadar FARC’ın silahlarını muhafaza edebileceğini söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos,  FARC ile Kasım ayından bu yana sürdürülen barış görüşmelerine ilişkin bir radyoya açıklamalarda bulundu. Kolombiya halkının olası barış anlaşmasına ilişkin referandumda kararını verinceye kadar FARC’ın silahlarını muhafaza edebileceğini söyleyen Santos, “Kimse FARC’ın bundan önce silah bırakmasını bekleyemez” dedi.

Santos geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklama ile FARC ile varılacak her hangi bir antlaşmayı referanduma götüreceğini açıklamıştı. Santos, referandumun ise Mart ayındaki genel seçimler ya da Mayıs ayında yapılacak başkanlık seçimleri ile birlikte yapılmasından yana.

Referandumu seçim oyunu olarak gören FARC buna karşı çıkıyor. FARC olası anlaşma çerçevesinde devlet yapısı ile anayasada köklü reformların yapılmasını hedeflerken, Santos yönetimi köklü değişimlere gerek olmadığını savunuyor.

Devlet Başkanı Santos, açıklamalarının devamında anlaşma sağlandığında, bu anlaşmanın hayata geçmesini içeren üçüncü aşamaya girmiş olacaklarını söyledi. Santos, bu durumda hemen ateşkesin söz konusu olacağını belirterek, “Bu üzerinde anlaştığımızdır” dedi.

Küba’nın başkenti Havana’da barış görüşmeleri başlar başlamaz FARC, görüşmelerin kesintiye uğramaması için daha önce ilan ettiği tek taraflı ateşkesin çift taraflı olmasını istedi. Ancak Santos yönetimi, FARC’ın ateşkesi ‘yeniden silahlanmak için kullanacağı’ bahanesiyle reddederek operasyonlarını sürdürdü. Bu operasyonlar sonucu geçen 9 aylık zaman içinde iki taraftan yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

FARC ile barış görüşmelerine karşı çıkan “Barış düşmanları”na da tepki gösteren Devlet Başkanı Santos, 50 yıllık çatışmaya son verecek bir anlaşmaya karşı çıkanların “Süreci öcü göstererek ülkede korku yaratmaya çalıştıklarını” söyledi.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında sürdürülen 6 temel başlıktan oluşan barış müzakerelerinde şimdiye kadar resmi olarak birinci başlık olan toprak reformu konusunda anlaşma sağlandı. Ancak geçtiğimiz ay barış görüşmelerini sürdüren heyetler adına yapılan ortak açıklamada ‘önemli ilerleme sağlandı’ denilerek, siyasi haklar başlığı üzerinde de anlaşmanın sağlandığı belirtilmişti. Söz konusu madde gerilla hareketi ile diğer siyaset dışı bırakılan kesimlerin yeniden ülkedeki siyasal yaşama katılımını içeriyor.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda Kolombiya hükümet kaynaklarına göre 220 bin, sivil toplum örgütlerine göre ise 400 bine aşkın kişi yaşamını yitirdi.