Savaşın Suriye’ye maliyeti: 1,5 trilyon dolar

Savaşın Suriye’ye maliyeti: 1,5 trilyon dolar

Suriye’de hükümete yakın olarak değerlendirilen El Watan gazetesine göre son iki buçuk yıllık yıkıcı savaşın ülkeye maliyeti 1,5 trilyon doları geçti. 

Emlak uzmanı Ammar Yusuf tarafından yapılan araştırmada, yıkıcı savaşın ülkede 1 trilyon 573 milyar dolar zarara yol açtığı belirtildi. 

1,5 MİLYON EV YIKILDI

Bombardımanlar, çatışmalar ve sabotajlar nedeniyle iki buçuk yılda, 1,5 milyon ev kısmı bir şekilde veya tamamen yıkıldı. Araştırmada, alt yapının da ciddi zarar gördüğü kaydedildi. 

400 MİLYON METREKÜP BETONA İHTİYAÇ OLACAK

Uzman Yusuf’a göre eğer bugün yeniden inşaya başlanırsa, 73 milyar dolar maliyeti olacak. Ülkenin 30 meslek alanında 15 bin kamyon ve 10 bin beton kırma makinesinin çalışacağı 10 bin şantiyeye ihtiyacı olacak.  Beton ihtiyacı 400 milyon metreküp, demir ihtiyacı ise 30 milyon ton olarak hesaplandı. Bununla birlikte en az 6 milyon işçinin bu şantiyelerin işlemesi için çalışması gerekecek.  

Birleşmiş Milletlere göre Mart 2011’den bu yana süren çatışmalarda 110 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 22 milyon nüfuslu ülkede yarısı çocuk olmak üzere 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü. 4,5 milyon kişi de iç göçe maruz kaldı.