Sri Lanka’da halk başbakanlık binasına girdi

Sri Lanka’da Başbakan Ranil Ranil Wickremesinghe cumhurbaşkanı vekili olarak atanırken, halk isyana devam ederek başbakanlık binasına girdi.

Cumhurbaşkanı Gotayaba Rajapaksa’nın halk tarafından sarayından kovulması ardından bu çarşamba günü yerine geçici olarak Ranil Wickremesinghe atandı. Birkaç saat sonra da binlerce kişi başbakanlık binasını kuşattı.

CUMHURBAŞKANI ÜLKEDEN KAÇTI

73 yaşındaki Rajapaksa, sarayından kovulduktan sonra istifa sözü verdi ve Salı günü ülkeden kaçmaya çalıştı. Ancak ilk teşebbüsleri başarısız oldu. Bir süre havaalanında sıkışan Rajapaksa, eşi ve bir koruması ile birlikte Colombo uluslararası havalimanından bir uçakla ülkeden kaçtı. Yetkililere göre, Rajapaksa hava kuvvetlerinin koruması altında özel bir uçağa bindi. Maldiv adalarının başkenti Male havalimanı yetkililerine göre uçak Maldivlere indi.

YENİ CUMHURBAŞKANI ATANDI VE HALKI SUÇLADI

Parlamento Başkanı, kaçan Rajapaksa’nın yerine Ranil Wickremesinghe’nin geçici olarak atandığını duyurdu.

Ranil Wickremesinghe, ordu ve polisten kamu güvenliğini sağlamasını istedi ancak askeri birlikler halk karşısında geri çekilerek başbakanlık kapılarını açık bıraktı.

Cumhurbaşkanı vekili, halkı suçlayarak görevini yerine getirmeye izin verilmediğini savundu. Wickremesinghe daha da ileri giderek, “Faşistleri iktidarı ele geçirmesine izin veremeyiz” dedi.

EYLEMCİLER BAŞBAKANLIK BİNASINA GİRDİ

Halk ise başbakanlık bürolarına ve kamu televizyonu binasına girdi. Polis eylemcilere karı gaz bombaları ve tazyikli su kullandı. Eylemciler, Rajapaksa ile birlikte Wickremesinghe’nin de istifasını istiyordu. Halk isyanında “Ranil evine dön! Gota evine dön!” sloganı atıldı.

Kamu radyosu Rupavahini’ye giren bir eylemci canlı yayında “sadece eylemlere ilişkin bilgilerin yayınlanacağını” duyurdu.