Sudan'da protestolar 6. gününde: 4 kişi daha öldü

Sudan'da protestolar 6. gününde: 4 kişi daha öldü

Sudan'da akaryakıt fiyatlarındaki devlet desteğinin kaldırılması kararı ardından başlayan protesto gösterileri altıncı gününe girdi. Cuma günü dört eylemci daha silahlı kişilerce öldürüldü.

Cuma günü binlerce Sudanlı, devlet güçlerinin yoğun gaz bombalı saldırılarına karşı sokakları terk etmedi. Gösteriler 23 Eylül Pazartesi günü hükümetin akaryakıt fiyatlarını arttırması ile başladı. Başkent Hartum, Hartum Bahri ve Umdurman'da Cuma günkü protestolar sırasında "kimliği belirsiz" silahlı kişiler tarafından 4 eylemci öldürüldü.

Protesto gösterilerinin başından bu yana onlarca kişi hayatını kaybetti ve en az 600 kişi gözaltına alındı.  Polis şu ana kadar 29 kişinin öldüğünü iddia ederken, ölüm nedenlerine açıklık getirmiyor. Görgü tanıkları ve kurbanların yakınları, sivillerin çoğunluğunun polis tarafından açılan ateş sonucu öldüğünü belirtiyor.

African Centre for Justice and Peace Studies isimli sivil toplum örgütü ile Uluslararası Af Örgütü, sadece Çarşamba ve Perşembe günüler 50 kişinin öldüğünü belirterek, güvenlik güçlerinin halka bilinçli bir şekilde ateş açtığını kaydetti.

Hükümet ise gösteriler karşısındaki sessizliğini sürdürüyor. Bu eylemler, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in askeri bir darbe ile iktidara geldiği 1989'dan bu yana yapılan en önemli protestolar olarak görülüyor.

El Beşir, 1986’da seçimle gelen hükümeti 1989’da darbeyle indiren bir albay.  İktidara geldiğinden bu yana da ülke hep bir çıkışı olmayan iç savaşlarla yaşadı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 2008 yılında hakkında tutuklama emri çıkardığı Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Türkiye'deki AKP iktidarıyla yakın ilişkileri nedeniyle de sık sık tepki konusu oldu. Beşir, Sudan'ın Darfur bölgesinde 2003 yılında vuran  iç savaşta 300 bin insanın katledilmesinden dolayı insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2009'da yaptığı bir açıklamada El Beşir'e yönelik suçlamaları reddederek "Bizim mensubu olduğumuz İslam dinine mensup birinin soykırım yapması asla mümkün değildir" diyordu.  

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi'nin iktidardan düşürüldüğü askeri darbeye karşı çıkan AKP iktidarının El Beşir ile ilişkisi 2011'de daha da boyutlandı.  İstanbul’da 2011'de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askerî Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Çerçeve Anlaşması”, Türk Meclisi'nde de kabul edildi.

Anlaşma çerçevesinde Türkiye, katliamla suçlanan Ömer El Beşir'in iktidarda olduğu Sudan’ın askerlerini eğitmekten, birliklerin donanımı ve askeri araçlarının modernizasyonuna kadar 17 maddeye imza attı.