Suriye’de 4 bin 500 tutuklu ölüm riski altında

Suriye’de 4 bin 500 tutuklu ölüm riski altında

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile El Kaide bağlantılı grupların Halep’e bağlı Miselmi hapishanesine yönelik kuşatması devam ediyor. Bir yandan kuşatma ve çatışmalar yaşanırken,  diğer yandan cezaevi yönetiminin kötü muamelelerine maruz kalan 4 bin 500 tutsak ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Alınan bilgilere cezaevi yönetiminin kötü muamelelerini protesto etmek için eylem yapan tutuklulardan 20’si öldürüldü.

Uzun süredir Irak-Şam İslam Devleti, El Nusra Cephesi ve ÖSO kuşatmasındaki Milselmi’de kalan tutsaklar saldırılara maruz kalıyor.  Çatışmalar ve kuşatmadan dolayı ölüm riski altında bulunan 4 bin 500 tutsak, cezaevi yönetiminin kötü muamelelerine maruz kalıyor. 

20 TUTUKLU KATLEDİLDİ

Alınan bilgilere göre birçok tutsak ağır sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğu halde tedavi edilmiyor. Cezaevinden telefon yolu ile ANHA haber ajansına bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak,  tutsakların bir süre önce cezaevi yönetiminin kötü uygulamalarına karşı eylem gerçekleştirmek isterken güvenlik güçlerinin ve yönetimin saldırılarına maruz kaldığını söyledi.  Bu saldırıda 17 tutsağın öldüğü,  3’ünün de daha sonra işkence altında katledildiği belirtildi.

Yine cezaevi kaynaklarının verdiği bilgilere göre Şukri Xalit Umer adlı tutuklu yemek yiyemediği için açlıktan hayatını kaybetti. 

CEZAEVİNDE 300 ÇOCUK VAR

Aynı kaynak Miselmi Hapishanesi’nin gerçekte 3.000 kişi kapasiteli olduğu halde 4 bin 500 kişinin kaldığını söyleyerek “Bu yüzden tutsakların kaldığı yerler oldukça yetersiz ve dar. Cezaevinde çok sayıda kadın ve çok sayıda çocuk var. Yaşların 18’in altında olan 300 çocuk var ve hepsinin koşulları da çok kötü” dedi.    

ELEKTRİK, YEMEK VE GIDA YOK

Uzun süredir elektriklerin kesik olduğu ve su sıkıntısı yaşandığını söyleyen cezaevi kaynağı, şunları ekledi: “ Saldırılar sırasında elektrik hatları zarar gördüğünden elektrikler kesik. Su depoları boşaltıldığından tutuklular banyo yapamıyor. Yemekler düzenli dağıtılmıyor. Yine cezaevi özel yemekhanesi boşaltıldı. Zaten yemekhane açık olsa bile tututklu yakınlarının ziyaretleri sağlanmadığı için tutsakların paraları yok ve bir şey satın alabilecek durumda değiller.”

TUTSAKLAR ÖLÜM RİSKİ ALTINDA 

Cezaevi kaynağı ağır sağlık sorunları olan tutsaklar tedavi edilmediği için ölüm riski altında olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Birçok hasta tutsağın durumu ağırlaşıyor.”

 Heyva Sor ile Tutuklu Aileleri Derneği, tutsaklara ulaşmak ve gerekli yardımları sağlamak için çaba sarf etse de bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı gerekli yardımları ulaştırmak mümkün değil.