'Suriye’de etnik ve dini temizliğe karşı sesinizi yükseltin'

'Suriye’de etnik ve dini temizliğe karşı sesinizi yükseltin'

Kökleri Ortadoğu’da bulunan ve İsveç’te faaliyet yürüten Ortadoks ve Katolik Kiliselerinin temsilcileri İsveç’te günlük gazete Svenska Dagsbladet’teki “Tartışma” köşesinde yayımlanan makalelerinde Suriye’de etnik ve dini temizliğin yapıldığını belirterek, politrikacılar, medya ve din insanlarını harekete geçmeye çağırdı.

Ortadoks Kilisesi Gençlik Federasyonu Başkanı Josef Aslan,  Genç Katolikler Başkanı Nasif Kasarji, İskandinavya Ortadoks Gençlik İnisiyatifi Başkanı Robert Ablahad ve Ortadoks Cemaati Yunan Ortadoks Papazlarından Mikael Felthammar imzalarını taşıyan makalede, Halep Süryani Metropoliti Yohanna İbrahim ve Rum Ortadoks Metropoliti Paul Yazıcı’nın kaçırılmalarının üzerinden 100 gün geçmesine rağmen kendilerinden hala haber alınamadığı ve akibetlerinin bilinmediği belirtiliyor.

“Ölümcül bir sesizlik. Sayıları Suriye’de giderek azalan Hıristiyan azınlığa karşı birkaç yıl önce Irak’da yapılanların aynısı uygulanıyor” denilen makalede, Hıristiyan azınlığın baskı ve tehditlerle ülkelerinden ve evlerinden sürldüğü belirtildikten sonra,  20-25 Mart 2012 tarihinden bu yana kiliseler ve Hıristiyan azınlığa yönelik saldırı ve katliamlar sıralanıyor.

2012 yılının Mart ayında Ortadoks um al-Zennar Kilisesi’nin hükümete karşı ”isyancılar” tarafından üs olarak kullanıldığı için zarar gördüğü, Humus’ta savaş başlamadan önce 160 bin Hıristiyan yaşadığı ancak bu sayının bugün 1000’e düştüğü, Ermeni Katolik Papaz Michael Kayal’ın, Yunan-Ortadoks Kilisesi Papazı Maher Mahfouz’un kaçırıldıkları hatırlatılıyor.

Suriye’de Hıristiyan azınlıklara karşı yapılan saldırılara sessiz kalınmasının Birleşmiş Milletlerin İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşı bir tehdit oluşturduğu ifade edilen makalede, geçmişte yaşanan soykırımının tekrar edilmemesi  için tüm insan hakları savunucularına harekete geçmeleri çağrısında bulunuluyor.