Suriye’de her iki saatte bir çocuk ölüyor!

Suriye’de her iki saatte bir çocuk ölüyor!

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHG), Suriye çatışmasında hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini geçtiğini duyurdu.  SNHG’ye göre ortalama her iki saatte bir çocuk, her üç saate ise bir kadın ölüyor.

Batılı medyanın Suriye’deki çatışmalara ilişkin temel kaynağı olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHG), Suriye’deki çatışmaların başladığı Mart 2011'den bu yana rejim güçlerinin operasyonlarında ve çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 101 bin 513'e ulaştığına açıkladı

SNHG hayatını kaybedenlerden 89 bin 644'ünün sivil olduğu belirtirken, bunun toplam rakamın yüzde 88'ine denk geldiğini kaydetti.

SNHG raporunda, hayatını kaybeden sivillerden 10 bin 914'ünün çocuk, 9 bin 911'inin de kadın olduğu vurgulandı. Oranlama açısından sivil ölümlerin, yüzde 57 olan 2. Dünya Savaşı'ndaki sivil ölüm oranından daha büyük olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca hapishanelerdeki ölümlere de dikkat çekilerek, 2 bin 964 tutuklunun işkenceden dolayı yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda rejim güçleriyle girilen çatışmalarda 11 bin 849 silahlı muhalifin öldüğü aktarıldı.

SNHG Suriye’deki çatışmalarda her saat başı 6 kişinin, günde ortalama 135 kişinin, ortalama 2 saatte bir çocuğun, 3 saatte de 1 kadının öldüğü kaydedildi.

Raporda tutuklamalara da değinilerek rejim güçlerinin bu güne kadar 215 bin kişiyi tutukladığını, 80 binden fazla kişinin de kayıp olduğu belirtildi.

Raporda, tutuklular arasında 9 bin çocuk ile 5 bin kadının yer aldığı, hapishanelerde rejim güçlerinin tutuklulara işkence edip, aç ve susuz bıraktığı ifade edildi.

Bu rapor başını ABD ve Fransa’nın çektiği Batılıların Suriye’ye yönelik askeri müdahale yönünde kararlar aldığı bir dönemde yayınlandı. ABD 21 Ağustos’ta Şam bölgesinde düzenlenen bombardımanda Esad rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığını belirterek, ellerinde kanıtlar olduğunu söylüyor. Şam yönetimi ise suçlamaları reddederek, BM’yi saldırıları engellemeye çağırdı. Esad rejimini destekleyen Rusya, kimyasala ilişkin sunulan bilgilerin inandırıcı olmadığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ağustos ayında yaptığı bir çaıklamada Suriye’deki iç savaştan dolayı yurtdışına çıkan mülteci çocuk sayısının bir milyona ulaştığını belirtirken, ülke içinde de iki milyon çocuğun yer değiştirmek zorunda kaldığını kaydetti. BM’ye göre iki yılı aşkın bir süredir yaşanan çatışmalar nedeniyle 100 bini aşkın kişi öldü. Bunlar arasında 7 bin çocuğun olduğu belirtiliyor. BM, Irak, Ürdün ve Lübnan’da ailelerinin yanında olmadığı 3 bin 500 çocuk olduğuna dikkat çekiyor.