Suriye'de 'kimyasal' muamması

Suriye'de 'kimyasal' muamması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye rejimine yönelik olarak yapılan son kimyasal silah suçlamasının aydınlatılmasını istedi. Batı destekli muhalifler, “kimyasal” saldırıda 1700 kişinin öldüğünü iddia etti. Rusya bunun önceden hazırlanmış bir provokasyon olabileceğine işaret ederken, İran ise bir “kimyasal silah” saldırısı varsa, “teröristlerin” işi olacağını savundu.

Başar El Esad rejiminin Şam’ın Guta bölgesine yönelik yaptığı bombardımanda zehirli gazlar kullandığı iddia edildi. Batı destekli Suriye muhalefeti Yerel Koordinasyon Komiteleri ilkin komşu Kfar Batna’da 140 ölü, Jumuriye’de 300 ölüden bahsetti. Ardından ölü sayısı daha da arttı. Çarşamba sabah saatlerinde 680 ölü denilirken, üç saat sonra bu sayı 1 270 olarak açıklandı. Gün içinde bu kez 1700 olarak ifade edildi. Kimyasal saldırı olduğuna dair çeşitli görüntüler yayınlandı.

Saldırı BM uzman heyetinin ülkede kimyasal silah araştırmasına başladığı bir dönemde meydana geldi.  Suriye rejimi kimyasal saldırı suçlamasını yalanlıyor. Suriye ordusu bu iddialar için “boş, hiçbir yere varmayan ve tamamen temelsiz” dedi.

TÜRKİYE SORGUSUZ KINADI

Birçok Avrupa ülkesi ve ABD, ihtiyatlı bir dille olaya yaklaşarak BM’nin hızlı bir şekilde alana giderek bu bilgilerin doğru olup olmadığını soruşturmasını istedi.  Türk hükümeti Çarşamba günü gerçekleşen MGK toplantısında Şam’ı kimyasal silah saldırısı nedeniyle kınadı.  MGK toplantısı ardından yayınlanan bildiride, “Suriye rejim güçlerince bu sabah Şam'ın çeşitli semtlerine kimyasal silah kullanmak suretiyle yapıldığı değerlendirilen saldırılarda yüzlerce masum sivilin katledilmesi şiddetle kınanmıştır” denildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ AYDINLATMAK İSTİYOR

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Maria Cristina Perceval, New York’ta yaptığı açıklamada Konsey’in bu iddiaları aydınlatmak istediğini belirtti. Perceval, “Yaşananları aydınlatmak ve durumu yakından takip etmek gerekiyor” dedi ve ekledi: “Konseyi üyeleri Genel Sekreter’in, derinleştirilmiş, tarafsız ve dakik bir soruşturma yürütme kararlılığını selamlıyor.” Perceval’a göre Konsey üyeleri kimyasal silah kullanımı iddiaları karşısında büyük bir endişe içerisinde.

Suriye’deki BM heyeti ise Şam hükümetinin son saldırıda kimyasal araştırması yapmak için olay yerine gitme izni vermesini bekliyor.  BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliason, “Şimdilik güvenlik durumu böyle bir girişe izin vermiyor” dedi. Sözkonusu bölge “isyancı” olarak tabir edilen silahlı grupların elinde bulunuyor.

RUSYA 'PROVOKASYON' İHTİMALİ ÜZERİNDE DURUYOR

Rusya, BM heyetinin araştırma yaptığı bir sırada kimyasal silah suçlaması yapılmasının “önceden planlanmış bir provokasyon” olabileceğine işaret ederek, objektif soruşturma istedi.  Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexandr Lukaşeviç, “Dikkat çekici olan, angaje olmuş bölgesel medyanın sorumluluğu Suriye hükümeti üzerine atan hızlı bir bilgi saldırısı başlatmasıdır” dedi. Lukaşeviç, “Tüm bunlar bize, bir kez daha, önceden planlanmış bir povokasyon olabileceğini düşündürtüyor” diye ekledi.  Açıklamada, “Moskova bu olaya ilişkin objektif ve yeterli bir soruşturma yürütülmesinin önemli olduğunu düşünüyor” denildi.

İRAN’A GÖRE KİMYASALI ANCAK 'TERÖRİSTLER' KULLANIR

İran’da Suriye hükümetini savunan bir açıklama yaptı. Suriye hükümetinin böyle bir saldırı gerçekleştirmiş olamayacağını savunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Eğer kimyasal silaha başvurulduğu belirlenirse, bu teröristlerin işi olacak, zira bunlar kendi eylemleri ile hiçbir suçtan geri durmayacaklarını gösterdiler” dedi.

KİMYASAL SİLAH SIRADANLAŞTIRILIYOR MU?

Aralarında Fransa, İngiltere ve ABD’nin de olduğu birçok Batılı ülke, Suriye’deki şu ana kadar çatışmalar sırasında kimyasal silah kullanıldığı sonucuna ulaşmış durumda.  Batılı ülkeler daha öceki açıklamalarında kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgileri olduğunu söylemişti.  Suriye’de Başar El Esad rejimi ile muhalefet karşılıklı olarak birbirlerini suçluyorlar. ABD mevcut durumda Suriye'ye yönelik askeri müdahaleyi dışlıyor. Rusya ile ABD,  çatışmaya bir çıkış için uluslararası bir toplantı organize etmeye çalışıyor.  Henüz tarihi netleşmeyen II. Cenevre toplantısı için pazarlıklar sürüyor. Kimyasal kullanılsa da kullanılmasa da ülkede her gün ölümler yaşanıyor. Mart 2011’de başlayan olaylardan bu yana Suriye’de BM’ye göre 100 bini aşkın kişi öldü, milyonlarca kişi de göçe maruz kaldı. Şam yönetimi Rusya ve İran'ın desteğini alırken, silahlı gruplar, bunlar arasındaki çeteler ve El Kaide bağlantılı gruplar ise geniş bir devletler yelpazesinden destek alıyor. Bunların başında ABD, Fransa, İngiltere, Türkiye ve Körfez Monarşileri geliyor.