Suriye’den BM kimyasal silah denetçilerine onay

Suriye’den BM kimyasal silah denetçilerine onay

Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) kimyasal silah denetçilerinin, kimyasal silah kullanıldığı belirtilen bölgeleri ziyaret etmelerini kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yaptığı yazılı açıklamada, denetçilerin “en kısa sürede bölgeye gideceği” belirtildi.

Denetçilerin, aralarında Halep’in dışındaki Han el-Assal’ın da bulunduğu kimyasal silah kullanıldığı belirtilen üç bölgeye gitmesi bekleniyor.

Bu yılın başında, ülkenin kuzey bölgelerine kimyasal silahlarla saldırı düzenlendiği öne sürülmüş, saldırılarda en az 27 kişi hayatını kaybetmişti. Han el-Assal, Mart ayında ortaya çıkan kimyasal silah kullanıldığı tartışmalarının odağına oturmuş, muhalifler ve rejim yanlıları saldırılardan birbirilerini suçlamıştı.

BM denetçileri, ziyaret edilecek diğer iki bölgeyi açıklamadı, ama bu bölgelerin Humus ve Şam yakınlarında olduğu tahmin ediliyor.

Bölgelerin ziyaretine onay, Suriye hükümet, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane ve kimyasal silah denetim ekibinin başındaki isim Ake Sellstrom’un geçen hafta Şam’a yaptıkları ziyaretin ardından geldi.

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye’de 28 aydır devam eden çatışmalarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak için Suriye’ye giriş izni istemişti.

Suriye hükümeti, denetimin yalnızca Han al-Assal ile sınırlı kalması konusunda ısrar ediyordu. BM’ye Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair İngiltere, Fransa ve ABD ve Rusya tarafından 13 farklı rapor sunuldu. İngiltere, Fransa ve ABD, Han El Assal ve diğer bölgelerde rejim tarafından kullanıldığı belirtilen kimyasal silahlarla ilgili bilgi ve elde edilen numuneleri, Rusya Han El Assal’da muhalifler tarafından sarin gazı kullanıldığına dair kanıtları BM ile paylaşmıştı.

Ancak Suriye’yi ziyaret edecek olan BM ekibi, kimyasal silahın kim tarafından kullanıldığını değil, yalnızca kullanılıp kullanılmadığını araştıracak.