Suriye etrafındaki savaş trafiği hızlandı

Suriye etrafındaki savaş trafiği hızlandı

Üst düzey Amerikalı bir yetkili, ABD’nin Suriye’ye yönelik tek taraflı bir askeri eylemde bulunmayacağını açıkladı. Londra BM Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunmaya hazırlanırken, Fransız Parlamentosu olağanüstü toplanmaya çağrıldı. Irak ordusu da en üst düzeyde alarma geçti. 

Adını vermeyen Amerikalı üst düzey bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada “Hiçbir askeri eylem tek taraflı olmayacak. Bunun uluslararası ittifaklarımızı içermesi gerekiyor” dedi.  AFP'ye göre aynı kaynak ABD’li yetkililerin saldırı olması halinde Esad yönetiminin olası misillemelerine ilişkin Türkiye, Ürdün ve diğer ortakları ile de görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Yetkili, “Suriye hükümetinin yeniden kimyasal silahlara başvurması mümkündür. Bu hipotezi dışlayamayız” diye konuştu. 

Amerikalı yetkili, ABD’nin askeri bir müdahalede bulunmamasının, başta Kuzey Kore olmak üzere kimyasal silah stokları olan diğer rejimlere tehlikeli bir sinyal göndereceğini savundu. 
Amerikan saldırı planının Akdeniz’deki gemilerinden füze fırlatılmasının ötesinde hava saldırısını da içerip içermediğine ilişkin detay vermeyen yetkili, “Tüm seçenekleri inceliyoruz” demekle yetindi. 

Başka bir yetkili, Obama yönetiminin olası bir müdahalenin hedeflerinin netleştirilmesi üzerine çalıştığına dikkat çekti. Hedefin, Başar El Esad’ı yeniden kimyasal silah kullanımı konusunda caydırmak ve bunu yapacak olanaklarını ortadan kaldırmak olduğu belirtildi. Bu kaynak, ABD ve ittifaklarını Suriye’nin misillemelerine de hazır olduğunu söylerken, “Suriye’nin herhangi bir misillemesi veya İran ya da Lübnan’daki Hizbullah gibi dış tarafların herhangi bir tepkisini yönetebileceğimizi düşünüyoruz” dedi. 

LONDRA BM KARARI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Diğer batılı ülkelerde de askeri müdahale için yoğun bir hareketlilik içerisine girildi. Özellikle İngiltere ve Fransa’da askeri müdahale sesleri yükseliyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye’ye müdahale için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunmaya hazırlandıklarını açıkladı. Bugün BM güvenlik konseyinin 5 daimi üyesinin bulunduğu bir toplantıya sunulacak olan karar tasarısında "Suriye'deki sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasına yetki" istenecek.

FRANSIZ PARLAMENTOSU OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Fransız hükümeti de Suriye konusunda 4 Eylül günü olağanüstü toplanmaya çağrıldı.  Parlamento ile ilişkiler Bakanı Alain Vidalies yaptığı açıklamada, “Hem Ulusal Meclis ve hem de Senato’da istisnai bir tartışma olacak” dedi.  

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Salı günü yaptığı açıklamada Fransa’nın Suriye rejimini cezalandırmaya hazır oluğunu ve askeri nokta operasyonları için milletvekillerinin oylamasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Hollande bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ise Fransa’nın bundan böyle Suriye’ye karşı “uygun bir cevap bulması gerektiğini” belirtti. Hükümeti sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem’e göre Hollande, Suriye rejimine yönelik sözlü tepki ve protestoların ötesine geçmek gerektiğini belirtti.  

Fransa siyasi sınıfı genel olarak olası bir askeri müdahaleye karşı görünüyor. Libya’ya yönelik müdahale sırasında da durum böyleydi ancak dönemin Sarkozy hükümetinin Libya’ya saldırmasını engelleyememişti. İktidardaki sosyalist parti herhangi bir açıklama yapmazken Komünist Parti, Suriye’yi bombalamanın “savaşa savaş eklemek” olduğu tepkisinde bulundu. 

BM ve Arab Birliği Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye’ye yönelik bir müdahale önceki BM’nin onayının alınması gerektiğini söyledi.  Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen Brahimi, “Bu konudaki uluslararası hukukun açık olduğunu düşünüyorum. Uluslararası hukuk askeri bir eylemin BM Güvenlik Konseyi kararı ardından yapılması gerektiğini söylüyor” dedi. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Güvenlik Konseyi üyelerini Suriye’de “barış için hareket etmek” amacıyla birleşmeye çağırdı. 

IRAK ORDUSU ALARMA GEÇTİ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Suriye’ye yönelik askeri müdahale seçeneğinin güçlenmesi ardından ülkesinin güvenlik güçlerini “en üst düzeyde” alarma geçirdiğini duyurdu. Maliki, bu açıklamayı haftalık televizyon konuşmasında yaptı. 

MOSKOVA: BM RAPORU BEKLENMELİ

21 Ağustos’ta Şam bölgesindeki bombardımanda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ardından yükselen savaş tamtamları arasında Rusya ile Batı arasındaki ayrılıklar daha da derinleşti. Başını ABD, Fransa ve İngiltere’nin çektiği blok Suriye rejimini suçlarken, Rusya’ya göre kimyasal silahları silahlı gruplar kullandı. Şam'daki bombardımanda 350 ila 1.300 arasında kişinin öldüğü iddia edildi. Rakamlar konusunda da henüz bir netlik yok. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vladimir Titov, BM’nin kimyasal silahları araştırmak için oluşturduğu heyetin Suriye’deki incelemelerine ilişkin raporunun sunulmasından önce Güvenlik Konseyi’nin eylemlerini tartışmanın “yararsız” olduğunu söyledi.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’ye yönelik askeri bir çözümün Ortadoğu’yu istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulundu. BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi ile bir telefon görüşmesi yapan Rus Dışileri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de siyasi-diplomatik bir çözümün alternatifi olmadığında ısrar etti. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan yazılı açıklamaya göre Lavrov, askeri çözüm teşebbüslerinin Suriye ve bölgedeki durumu daha da istikrarsızlaşmaya götüreceğini belirtti.
Salı akşamı yayınlanan diğer bir yazılı açıklamada, Lavrov’un Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Lavrov’un bu görüşmede, kimyasal saldırı arkasında Suriye hükümetinin olduğu yönündeki argümanları reddettiği bildirildi.

İRAN: ABD MÜDAHALESİ FELAKET OLUR

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suriye’ye Amerikan müdahalesinin bölge açısından bir felaket olacağı uyarısında bulundu. İsna haber ajansına göre Hamaney, “Amerikan müdahalesi bölge için bir felaket olacak. Bölge barut fıçısı gibi. Gelecek önceden bilinmez” dedi. Fars Haber Ajansı’na göre bir televizyon programına katılan İran Dişileri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kimyasal silah kullanımının uluslararası bir suç olduğunu ve kınanması gerektiğini söyledi. Zarif, İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgeye her türlü dış müdahaleye tahammül edemeyeceğini belirterek, BM'den Suriye krizinin siyasi çözümü için çaba harcamasını istedi.

SURİYE: KİMYASALLAR TÜRKİYE’DE ÜRETİLDİ

Suriye rejimi, silahlı grupların Batılı ülkeleri müdahaleye çekmek için "Türkiye’de üretilen" kimyasal silahları kullandığını iddia etti.  Ria Novosti’nin batılı medyaya dayandırdığı haberine göre Suriye’nin BM nezdindeki daimi temsilcisi Başar El Caferi, “Silahlı gruplar Suriye’ye karşı bir askeri müdahale ve saldırıyı provoke etmek için kimyasal silahlar kullandı” dedi. 

Caferi’ye göre Türkiye ve birçok Batılı ülkenin desteklediği “terörist gruplar”, Türkiye topraklarında kimyasal silah üretimine yönelik bir laboratuvar kurdu.  Temsilci, kimyasal silah üretimi için gerekli maddelerin ise Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından sağlandığını savundu.