Suriye: Kimyasallar Türkiye'de üretildi

Suriye: Kimyasallar Türkiye'de üretildi

Suriye rejimi, silahlı grupların Batılı ülkeleri müdahaleye çekmek için "Türkiye’de üretilen" kimyasal silahları kullandığını iddia etti. 

Ria Novosti’nin batılı medyaya dayandırdığı haberine göre Suriye’nin BM nezdindeki daimi temsilcisi Başar El Caferi, “Silahlı gruplar Suriye’ye karşı bir askeri müdahale ve saldırıyı provoke etmek için kimyasal silahlar kullandı” dedi. 

Caferi’ye göre Türkiye ve birçok Batılı ülkenin desteklediği “terörist gruplar”, Türkiye topraklarında kimyasal silah üretimine yönelik bir laboratuvar kurdu.  Temsilci, kimyasal silah üretimi için gerekli maddelerin ise Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından sağlandığını savundu. 

21 Ağustos günü Şam’ın doğusunda düzenlenen bombardımanda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ardından batılı ülkeler tarafından askeri müdahale sesleri yükseltildi. Şam'daki bombardımanda 350 ila 1.300 arasında kişinin öldüğü iddia edildi. Rakamlar konusunda da henüz bir netlik yok. 

Muhalefet ve başta ABD, Fransa ve İngiltere olmak üzere BM soruşturmasını beklemeden Şam rejimini suçlarken, Suriye rejimi ile ittifakları Rusya ve İran, kimyasal silahların silahlı gruplar tarafından kullanıldığını belirtiyor. 

Reuters haber ajansı da bir haberinde, Şam’da kimyasal silahların kullanıldığı öne saldırı ardından Türkiye üzerinden muhaliflere silah sevkiyatının hız kazandığını yazmıştı. Ajansa konuşan muhalif bir yönetici, muhaliflere rejime karşı güçlerini arttırmak için Türkiye üzerinden 400 ton silah gönderildiğini söylemişti.