Suriye konusunda görüş ayrılıkları sürüyor

Suriye konusunda görüş ayrılıkları sürüyor

ABD ve Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahları konusundaki anlaşmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki ilk toplantıda yine görüş ayrılıkları açığa çıktı. ABD, Fransa ve İngiltere’nin Esad’ın askeri müdahaleyle tehdit edilmesi konusundaki ısrarı Rusya ve Çin tarafından reddedildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin temsilcileri New York'ta Suriye'nin kimyasal silah stokunun tasfiye edilmesi konusundaki karar tasarısının tartışıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

ABD ve Rusya tarafından daha önce üzerinde anlaşmaya varılan ve Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların envanterini açıklaması ve 2014 yılının ortalarına kadar yok etmesini öngören planın Güvenlik Konseyi’nde nasıl bir karar tasarısı haline getirileceğini tartışıldı.

Fransa, İngiltere ve ABD tasarıda askeri müdahale tehdidinden bahsedilmesini isterken, Rusya ve Çin ise böylesi bir tehdide kesinlikle karşı çıkıyor.

Fransa, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'den oluşan BM Güvenlik Konseyi'nin veto yetkisine sahip daimi üye temsilcilerinin bir saat süren toplantısı sonucunda bir anlaşmaya varılamazken toplantının yarın devam edeceği bildirildi.

Toplantı öncesinde birer açıklama yapan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarını net bir şekilde ortaya koydu.

Fabius BM raporuyla ilgili olarak, 'Kullanılan sarin gazının miktarı, taşıyıcı roketlere, tekniğe ve saldırının diğer boyutlarına baktığınızda, arkasında Esad rejiminin olduğuna dair şüphe kalmıyor' dedi.

Ancak Lavrov, 'Bunun bir provokasyon olduğuna dair ciddi dayanaklarımız var. Ancak hakikatin tespit edilmesi gerek ve bu Güvenlik Konseyi için bir sınav olacak' dedi. Lavrov ayrıca BM kararında askeri müdahale tehdidi bulunmaması gerektiğini vurguladı.

ABD’DEN RUSYA’YA TEPKİ

Lavrov’un açıklamalarına bir yanıt da Beyaz Saraydan geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Lavrov’un açıklamalarının hatırlatılması üzerine yaptığı açıklamada “İstediklerine inanabilirler veya istediklerini söyleyebilirler ancak bulgular bunun aksi bir durumu ispat ediyor. Bizim ve araştırma ekiplerinin sunduğu bulgular çok kuvvetli. Önemli olan ise mevcut sürecin ilerlemesine bu gibi ifadelerin bir katkısı olmayışıdır” dedi.

Rusya’nın iki yıldan bu yana farklı bir tutum sergilemesine rağmen Esed rejiminin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi konusunda adım attığını dile getiren Carney, “Rusya tarafı ile taahhütlerini yerine getirmelerinden emin olmak adına kendileriyle büyük bir gayret ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.