Suriye muhalefetinin iddiası: Kimyasal saldırıda 650 kişi öldü

Suriye muhalefetinin iddiası: Kimyasal saldırıda 650 kişi öldü

Suriye muhalefeti rejim güçlerinin Şam bölgesinde düzenlediği “kimyasal” saldırıda 650’yi aşkın kişi öldü. Suriye makamları bu iddiayı yalanlarken, Londra durumu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını bildirdi. İddiayı bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

Batılı medyaya göre Suriye muhalefeti Şam banliyösüne düzenlenen “kimyasal” saldırıda 650’yi aşkın kişi öldü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise en az 100 ölüden bahsetti.

Batılı medyada yer alan haberlere göre Şam’ın 10 km uzağındaki bir sağlık merkezinde yaralıları tedavi eden bir hemşire, hastaneye getirilenlerin gözbebeklerinin büyüdüğü, uzuvlarını donuklaştığı ve ağızlarından köpük çıktığını söyledi.  Hemşire, “Doktorlar bunun sinir sistemlerini etkileyen gaz mağdurlarında görülen tipik semptomlar olduğunu söyledi” dedi.

Silahlı gruplar kimyasal madde içeren roketlerle Şam yakınındaki Guta bölgesinin doğusunda bulunan Ayn Tarna, Zamalka ve Cobar banliyölerinin bombalandığını söyledi.

SURİYE YALANLADI

Suriye Devlet Televizyonu bu iddiaları yalanladı. Ortaya atılan iddialarının hiçbir şekilde gerçek olmadığını savunan Suriyeli bir kaynak, amacın Şam’a Pazar günü ulaşan BM soruşturma heyetinin dikkatini çekmek olduğunu söyledi. BM’li uzman heyet Suriye’nin yeşil ışık yakması ardından ülkedeki çatışmalar sırasında kimyasal silah kullanılmadığını araştırıyor.

Londra merkezli Gözlemevi, olası kimyasal silah kullanımına ilişkin herhangi bir ifade kullanmazken, Şam banliyösündeki “isyancı kalelere” yapılan bombardımanda en az 100 kişinin öldüğünü belirtti.

LONDRA BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE TAŞIYACAK

Muhalefet ve Gözlemevi’nin verdiği bilgileri bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor. Kimyasal iddiası ardından İngiltere, konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını açıkladı.

Aralarında Fransa, İngiltere ve ABD’nin de olduğu birçok Batılı ülke, Suriye’deki çatışmalar sırasında kimyasal silah kullanıldığı sonucuna ulaştı. Suriye’de Başar El Esad rejimi ile muhalefet karşılıklı olarak birbirlerini suçluyorlar. Mart 2011’de başlayan olaylardan bu yana Suriye’de BM’ye göre 100 bini aşkın kişi öldü, milyonlarca kişi de göçe maruz kaldı.