Suriyeli mültecilerin sayısı 2 milyonu geçti

Suriyeli mültecilerin sayısı 2 milyonu geçti

Suriye’ye yönelik askeri bir müdahalenin gündemde olduğu bir sırada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Suriye dışına çıkan mültecilerin sayısının 2 milyonu geçtiğini açıkladı.

UNHCR’ye göre bundan bir yıl önce 230 bin 671 olan mülteci sayısına geçen 12 ay içerisinde 1,8 milyon kişi daha eklendi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Gutteres Cenevre’de bakanlıklar düzeyinde yapılan bir toplantıda, “Suriye bu yüzyılın büyük trajedisi, yakın tarihte benzeri olmayan acıları ve nüfusunun yer değiştirmesi ile hak etmediği büyük bir insani yıkım oldu” dedi.

Gutteres, “Tek teselli komşu ülkelerin bu kadar mülteciyi kabul etmesi ve yaşamlarını kurtarması ile gösterdiği insanlık ve kardeşliktir” diye ekledi.

Ağustos sonu itibariyle Mısır’da 110 bin, Irak’ta 168 bin, Ürdün’de 515 bin, Lübnan’da 716 bin ve Türkiye’de 460 bin mülteci bulunuyordu.

UHCHR gönüllü elçisi Angelina Jolie,  “Eğer durum bu hızla kötüleşmeye devam ederse mülteci sayısı artacak ve ülkelerden bazıları geri dönülmez bir noktaya gelecek” dedi.

UNHCR’ye göre Suriyeli mültecilerin yüzde 52’si 17 ve altı yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. 23 Ağustos’taki UNHCR açıklamasında çocuk mültecilerin sayısının 1 milyonu aştığı belirtilmişti. UNHCR’ye 4,25 milyon kişi de Suriye içerisinde yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Toplamda 6 milyonu aşkın Suriyeli topraklarından koparılmış oldu. UNHCR bu rakamın başka ülkede bir benzerinin olmadığını vurguluyor.