Tunus hükümeti istifa edecek!

Tunus hükümeti istifa edecek!

Tunus'ta iktidardaki Ennahda Partisi, önümüzdeki hafta laik muhalefetle başlayacak olan müzakerelerin sonucunda hükümetin istifasını kabul etti. Geçici bir hükümet kurulması ve seçimlere gidilmesi için müzakereler yapılacak.

Güçlü merkezi sendika UGTT tarafından önerilen bu müzakereler ile Tunus'taki siyasi krizden çıkılması amaçlanıyor. Şubat ayında solcu muhalefet lideri Şükrü Belayid ile Temmuz ayında Muhammed Brahmi isimli muhalifin benzer şekilde işlenen suikastler sonucu hayatını kaybetmesi ardından ülke siyasi bir çıkmaz içerisine girdi.

UGTT sendikası islamcı Ennahda partisi ile laik muhalefete yeni seçimler ve geçici bir yönetimin oluşturulması için üç haftalık süre verdi. Bu süre içerisinde hükümetin istifasını sunması gerekiyor.

İktidardaki Ennahda partisinin yöneticilerinden Lutfi Zitun, "Diyalog Pazartesi veya Salı günü başlayacak" dedi. Zitun, "Ennahda, ülkenin siyasi krizden çıkması için koşulsuz olarak planı kabul etti" dedi.

Ennahda partisi ilkin UGTT'nin önerisini reddederek, Anayasa yazımı ve seçim takvimi konusunda güvenceler istemişti. Ancak Perşembe günü bir çok kentte binlerce kişi yeniden sokaklara çıkarak hükümetin derhal istifasını istedi.

Tunus'taki sukastleri organize etmekle suçlanan Ennahda partisinin lideri Raşid Ganuşi, gelecek seçimleri kazanacaklarından emin olduklarını savundu.