Tunus’ta 42 milletvekili geri çekildi

Tunus’ta 42 milletvekili geri çekildi

Tunus’ta 25 Temmuz Perşembe günü solcu milletvekili Muhammed Brahmi’nin bir suikast sonucu öldürülmesi ardından yaşanan protesto gösterilerinde, 45 yaşındaki bir kişi polisin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti. Muhalefete mensup 42 milletvekili ise Kurucu Meclis’in feshi ve hükümetin düşmesi için geri çekildiklerini açıkladı. 

Brahmi’nin de üyesi olduğu solcu patiler koalisyonu Hal Cephesi’nin 45 yaşındaki üyesi Muhammed Müfti, Gafsa kentinde gece saatlerindeki gösteriler sırasında polisin şiddetli müdahalesinde ağır yaralandı. Gaz bombası ile başından vurulan Müfti, hayatını kaybetti. Eylemcilerin valilik binasını işgal etmek istediği sırada bu olayın yaşandığı belirtiliyor. 

Muhammed Brahmi’nin başkent Tunus’taki evinin önünde 14 kurşunla katledilmesinden sonra 26 Temmuz günü ülke genelinde grev yaşandı. Uçaklar havalanmadı. UGTT sendikası, 2011 sonundaki ayaklanma ve Şubat ayında diğer bir muhalif olan Şükrü Belayid’in katledilmesi ardından gittiği bu kapsamdaki “siyasi” genel grevin üçüncüsünü Brahmi cinayeti ardından gerçekleştirdi.  

Perşembe ve Cuma günü yaşanan gösterilerde birçok kente iktidar partisi Ennahda’nın büroları ile resmi binalar ateşe verildi. 

Cuma günü ulusal yas günü ilan edildi. Brahmi için cenaze töreni bugün El Jellaz Mezarlığı’nda yapılacak.  Ülkede gerginlik üst düzeyde.

Cuma günü geç saatlerde muhalefete mensup 42 milletvekili, Kurucu Meclis’in feshini ve hükümetin gitmesini talep etmek için çekildiklerini duyurdu. Gece düzenlenen basın toplantısında Khemaies Ksila, bunun Kurucu Meclis’in feshi ve hükümetin gitmesini hedefleyen birinci aşama olduğunu ifade etti. 42 milletvekili Nidaa Tunes isimli parti etrafında birçok partinin bir araya geldiği “Tunus için Birlik” içerisinde yer alıyorlar. Bu vekiller aynı zamanda solcu “demokratik ittifak” ve Halk Cephesi’nin üyeleri. 

El Cumhuri partisi yöneticisi anayasa yazımının uzmanlardan oluşan bir komiteye teslim edilmesi ve bir “Ulusal Selamet Hükümeti” kurulmasını önerdi. Milletvekilleri istifa etmediler ancak Kurucu Meclis’in çalışmalarını boykot ediyorlar. Chebbi, “Ennahda ve iki ittifakına, kendi üyelerini yerleştirerek egemenliklerini pekiştirmelerine fırsat vermemek için” istifa etmediklerini söyledi. 

42 vekilin geri çekilmesi Kurucu Meclis’in çalışmalarını engellemiyor. Zira 217 sandalyeli parlamentoda üçte iki çoğunluk bulunuyor. El Massar partisi milletvekili Fadhıl Musa, “Ennahda ve ittifaklarının kibri ve kendini beğenmişliği karşısında muhalefetin sesinin duyulması için meşru bir baskı yöntemidir” dedi. 

İlgili haberler:

-Belayid ve Brahmi aynı silahla katledildi!

-Tunus’ta sivil itaatsizlik çağrısı

-Tunus Devrimi: Kazandığımız tek şey konuşabilmek!