Tunus’ta onbinler hükümetin istifasını istedi

Tunus’ta onbinler hükümetin istifasını istedi

Tunus’un başkenti Tunus’ta sokağa dökülen onbinlerce kişi İslamcı Ennahda Partisi liderliğindeki hükümetin istifaya çağırdı.

Muhalif Halk Hareketi Partisi lideri Muhammed İbrahimi’nin suikast sonucu öldürülmesinin 40. Günü vesilesiyle yapılan gösteride ‘Tüm Tunuslar için bir hükümet’ sloganları atıldı.

Halk Cephesi (NSF) tarafından organize edilen gösteride onbinlerce kişi geçtiğimiz ay yaşanan olaylar nedeniyle çalışmaları durdurulan yeni anayasa komisyonunun toplantılarını yaptığı kent merkezindeki bina önünde bir araya gelerek, yeni anayasa çalışmalarına devam edilmesini istedi.

Muhalif Halk Hareketi Partisi lideri Arap milliyetçisi Muhammed İbrahimi, aynı zamanda yeni anayasayı yazmakla görevli komisyon üyesiydi.

İbrahimi, Tunus’ta diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinden sonra öldürülen ikinci muhalif liderdi.

Demokratik Yurtsever Parti Genel Sekreteri ve Halk Cephesi sözcülerinden Şükrü Belaid de 6 Şubat’ta sabah işe giderken silahlı saldırıya uğrayan Belaid, boynundan ve başından vurularak öldürülmüştü. 

Öldürülen Belaid ve İbrahimi'nin partileri Demokratik Yurtsever Parti ile Halk Hareketi Partisi, 12 partiden oluşan muhalif Halk Cephesi içinde yer alıyor.

Muhalifler her iki liderin ölümünden iktidardaki İslamcı Ennahda Partisi’ni sorumlu tutuyor. Hükümet ise suikastlardan radikal Salafistler işi olduğunu öne sürüyor.

Muhaliflerin Halk Cephesi, suikastlarla muhalifleri susturmaya çalışma yanısıra hükümeti kötü ekonomik gidişattan da sorumlu tutuyor.

Son günlerde protesto eylemlerini arttıran cephe, önümüzdeki günlerde de eylemleri sürdüreceklerini bildirdi.

Muhaliflerin protestolarına hükümet partisi, hükümete destek eylemleri ile karşılık veriyor. Ağustos ayı boyunca birçok kentte düzenlenen gösterilerde, “Hükümete meşruiyet” sloganları atıldı.

Başbakan Ali Larayedh kabinesi muhaliflere yıl sonuna kadar genel ve devlet başkanlığı seçimlerini içeren yol haritasını dayatıyor. Muhalifler ise yeni anayasa ile muhalefete karşı sindirme saldırılarının son bulmasını şart koşuyor.

Ennadha Partisi, diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinden sonra Ocak 2011 de yapılan seçimlerle iktidara geldi. Şubat ayında muhalif lider Şükrü Belaid’in öldürülmesi ardından hükümet istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak yerine kurulan yine Ennadha Partisi liderliğindeki hükümet verdiği vaatlerini yerine getirmemesine bir diğer muhalif lider İbrahimi’nin öldürülmesi de eklenince ülkedeki siyasi gerginliğin daha da artmasına neden oldu.