Tunus'taki siyasi tıkanıklık sürüyor

Tunus'taki siyasi tıkanıklık sürüyor

Tunus’ta siyasi çıkmaz derinleşiyor. İktidardaki İslamcı Ennahda partisi ile muhalefet kendi tutumlarını sürdürüyor. Ennahda’nın başkanı Raşid Ganuşi sadece teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulması önerisini bir kez daha reddetti.

Şubat ayında solcu lideri Şükrü Belayid’den sonra Temmuz ayında solcu muhalif milletvekili Muhammed Brahmi’nin bir suikast sonucu katledilmesi ardından ülke yeniden bir siyasi tıkanma yaşıyor. Güçlü sendika UGTT ile Ennahda iktidarı arasındaki görüşmeler sonuç vermedi. Yine ABD’nin, Tunus Büyükelçisi Jacob Walles üzerinden geliştirdiği arabuluculuk da sonuçsuz kaldı. Krizden çıkış için bir takvim oluşturulamadı. Muhalefet teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulması ve Kurucu Meclis'in feshedilmesini istiyor. 

Siyasi cinayetlerden sorumlu tutulan Ennahda partisi lideri Raşid Ganuşi, yandaş olmayan ve sadece teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulması önerisini reddetti. Ancak, tüm partilerin temsil edilmesi şartı ile bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına açık olduğunu söyleyen Ganuşi’ye göre ülkedeki siyasi ve ekonomik sorunların tek çözüm yolu ulusal birlik hükümeti.  

13 Ağustos günü binlerce kişi sokaklara çıkaran hükümetin istifasını ve Kurucu Ulusal Meclis’in feshini istedi. Ennahda karşıtları, üzerinde çalışılan yeni anayasa ve yeni seçim yasasının iktidarcı İslamcıların ülke üzerindeki tekelini güçlendirmesinden endişe ediyor.

İktidardaki Ennahda’nın laik bir ittifakı olarak değerlendirilen Cumhurbaşkanı Monsef Marzuki’nin, bir ulusal birlik hükümetinin kurulması yönündeki çabaları şu ana kadar başarılı olmadı. Marzuki, bir haftalık tıkanma ardından Kurucu Meclis’in yeniden çalışabilmesini ve en kısa sürede yeni bir anayasa hazırlayarak seçim tarihini belirlemesini umuyor.