Washington ve Moskova, Şam’ı BM ile işbirliğine çağırdı

Washington ve Moskova, Şam’ı BM ile işbirliğine çağırdı

ABD ve Rusya dışişleri bakanları, Şam’daki saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması için Suriye rejimini BM uzmanları ile işbirliği yapmaya çağırdı. Saldırıda ölü sayısına ilişkin muhalefet cephesine çelişkili rakamlar veriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Suriye hükümetini BM kimyasal uzmanları ile işbirliği yapmaya çağırdığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya BM uzmanlarının “isyancıların” kontrolündeki alana güvenli girişinin sağlanmasının muhalefete kaldığı belirtilirken, Lavrov ve Kerry’nin BM’nin objektif bir soruşturma yürütmesi konusunda ortak fikir belittiler.

Çarşamba günü Şam bölgesinde, silahlı grupların denetimindeki Doğu Guta ile Muadamiyet el Şam’a düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Ölü konusunda da çelişkili rakamlar var.

ÇELİŞKİLİ BİLANÇO

Alandaki muhalefet 1300 ila 1700 arasında rakamlar vererek, kimyasal silah kullanıldığını iddia ederken, Londra merkezli muhalefet kaynağı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 170 ölü saydıklarını belirti. Gözlemevi, kimyasal saldırıyı doğrulayamadıkları kaydetti.

Suriye rejimi de blok halinde kimyasal silah suçlamasını yalanladı. Rusya yaptığı açıklamada BM uzmanlarının Suriye’de olduğu bir sırada böyle bir suçlamanın önceden planlanmış bir provokasyon olabileceği şüphesini gündeme getirdi.

BM’DEN TEHDİT

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “nerede olursa olsun, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin ve hangi koşullarda yapılmış olursa olsun, tüm kimyasal silah kullanımının uluslar arası hukukin ihlali” olacağını söyledi. Ban Ki-moon, böyle bir suçun, kim gerçekleştirdiyse ona karşı “ağır sonuçları olacağı” uyarısında bulundu.