Yemen’de El Kaide alarmı

Yemen’de El Kaide alarmı

Yemen olası bir El Kaide saldırısına karşı alarm durumuna geçerek başkentte güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

Başkent San'a'da yoğun güvenlik önlemleri alınırken tanklar ve askerler diplomatik temsilcilikler, hükümet binaları ve havaalanı çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu.

ABD ve İngiltere, Yemen'deki tüm diplomatlarını ülkeden geri çekerken güvenlik tehditleri nedeniyle Yemen'deki tüm vatandaşlarına da ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısında Yemen'deki tehdit seviyesinin "son derece yüksek" olduğu belirtilerek ABD vatandaşlarının bu ülkeye gitmekten kaçınmaları, burada yaşayanların da derhal ayrılmaları istendi.

ABD, saldırı endişesiyle Pazar günü Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 21 elçilik ve konsolosluğunu kapatmıştı. Elçilik ve Konsoloslukların en az 1 hafta kapalı kalması bekleniyor.

New York Times gazetesi, bu kararın iki üst düzey El Kaide lideri arasındaki bir mesaja dayandığını duyurdu. Gazete, El Kaide örgütünün lideri Usame bin Ladin'in ölümünün ardından bu görevi üstlenen Eyman ez-Zevahiri ve Yemen merkezli, Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü lideri Nasır el-Vuhayşi arasındaki yazışmanın, 11 Eylül saldırılarından bu yana, Amerikan ve diğer Batılı hedeflere düzenlenecek en ciddi saldırı planı olduğunu yazdı.

ABD güvenlik birimlerince gündeme getirilen El Kaide'nin olası saldırıları, ülkenin tüm istihbarat birimlerinin toplandığı Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) uygulamalarının tartışma konusu olduğu bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. NSA'nın, ABD'deki yabancı elçilikler dahil dünyanın dört bir yanında internet üzerindeki iletişimler ile doğrudan birçok yeri dinlemeye aldığı ortaya çıkmıştı. 'Gizleyecek bir şeyin yoksa, kaygı duymana gerek yok' mantığı ile savunulan uygulama, Avrupa ile ABD içinde 'özel yaşam' ile 'uluslararası saygınlık' ihlali şeklinde yorumlanırken, uygulamaya derhal son verilmesi istendi.

ABD Başkanı Barak Obama yönetimi uygulamayı savunmayı sürdürürken, NSA yetkilileri son günlerde yaydıkları El Kaide 'tehdidini' örnek göstermeleri birçok çevre tarafından tehdidin 'üretilmiş sanaryo' veya 'abartı' olabileceği şeklinde yorumlanıyor.