Yunan Nazi yanlısı parti lideri gözaltına alındı

Yunan Nazi yanlısı parti lideri gözaltına alındı

Yunanistan Neonazi Altın Şafak partisi lideri Nikolaos Michaloliakos ‘kriminal suç örgütü kurma’ suçlaması ile gözaltına alındı. Altın Şafak’a yönelik operasyonda Michololiakos ile birlikte 4'ü milletvekili çok sayıda parti yönetici ve üyesinin de gözaltına alındığı bildirildi. 

Irkçı Altın Şafak partisine yönelik gözaltı operasyonları, Atina’da 18 Eylül günü tanınmış anti faşist sanatçı Pavlos Fyssas’ın (34) öldürülmesi ardından geldi. Fyssas’ın bıçaklı saldırıda öldürülmesinden kısa bir süre sonra 45 yaşındaki Altın Şafak üyesi bir kişi gözaltına alınmıştı. Zanlı suçunu itiraf etmişti. 

Olay ardından polis Altın Şafak partisinin birçok bürosuna baskın düzenlemişti. Yunanistan parlamentosunda 18 sandalyeye sahip parti, yaptığı ilk açıklamalarda cinayetle ilgili suçlamaları reddetmişti. Ancak polis soruşturmasında cinayettin birden fazla parti üyesinin saldırısı sonucu meydana geldiği açığa çıktı. 

Killah P ismi ile tanınan rap sanatçısı Fyssas’ın ölümü Atina ile Yunanistan’ın diğer birçok bölgesinde protestolara neden oldu. 

Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias Yunanların faşizme asla yaşam olanağı tanımamaları gerektiği belirterek, faşizmle mücadelede siyasal kararlılık gösterilmesi çağrısında bulunmuştu. 

Neonazi yanlısı Altın Şafak Partisi son aylarda göçmenler ile sol kesimlere yönelik birçok saldırı gerçekleştirmiş, saldırılar sonucu çok sayıda kişi yaralanmıştı.