Yunanistan’da genel grev

Yunanistan’da genel grev

Avrupa Birliği ve İMF’nin baskısı altında olan Yunanistan’da, dayatmalar çerçevesinde kamu hizmetlerini yeniden düzenlemeyi çerçeveleyen yasa tasarısının Meclis’te oylanması öncesinde genel grev ilan edildi. 

Ülkenin temel sendikaları bugün için genel grev ilan etti ve “Biz sayı değiliz, biz işçiyiz” sloganı altında sokaklara çıkmaya çağırdı. Bu çağrı komünist sendika PAME, özel sektör sendikası GSEE ile memur sendikası Adedy’den geldi. 

Bu sabah trenler çalışmadı. Atina’da toplu taşıma araçları, otobüs ve troleybüsler saat 08.00 ile 20.00 arası hareketsiz. Metrolar çalışıyor ancak bugün yapılacak gösteriler nedeniyle merkezdeki üç istasyon kapalı kalacak. 
 
Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (İMF)’nin baskısı ile Yunanistan’ın bu yılsonuna kadar kamu hizmetlerinde 4 bin iş birimini ortadan kaldırması ve 12 bin 500 memura değişim dayatması gerekiyor. 

Parlamentoya sunulan yasa tasarısı da 4 bin 200 iş birimini sekiz aylık “rezerve” alıyor. Bu süre içerisinde işçiler maaşlarını yüzde 75’ini alabilecekler. Reddetmeleri halinde işten çıkarılacaklar. 

Bu tasarıdan ilk etkilenecek olanlar ulusal eğitim çalışanları ile ülke genelinde ulusal polise eklemlenen 3 bin 500 belediye polisi olacak.  

Çarşamba akşamı oylanması beklenen yasa tasarısı ayrıca özel sektörün liberalleştirilmesi yönünde de tedbirler içeriyor.