İran: AB nükleer konusunda arabulucu olabilir!

İran, AB’nin Nükleer Anlaşması’nı koruma amaçlı müzakerelerde yeni ABD yönetimiyle aralarında arabulucu olmasını istedi.

Donald Trump’ın 2015 Nükleer Anlaşması’ndan ülkesini çekerek İran’a yeni yaptırımları devreye koyması ardından başlayan belirsizlik, geçtiğimiz ay göreve başlayan Joe Biden yönetiminin kesin tavrına bağlı.

İran’ın nükleer tesislerini uluslararası denetçilere açmayı öngören anlaşmanın Biden yönetimiyle birlikte yeniden müzakere edilmesi için çalışmalar sürüyor.

CNN International’a konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avrupa Birliği’nin (AB) anlaşmaya dair çalışmaları koordine edebileceğini söyledi. Yeni bir mekanizmanın kurulmasını öneren Zarif, bunun ABD ve İran’ın anlaşmaya geri dönüşünü senkronize etme veya yapılabilecekleri koordine etme amaçlı olabileceğini vurguladı.

Zarif, bu görevin AB’nin dış ilişkiler ve güvenlikten sorumlu yüksek komiseri Josep Borrell tarafından üstlenilebileceğini de savundu.

20 Ocak’ta görevi devralan yeni ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın atom bombası edinmesinin engellenmesini de öngören anlaşmaya geri döneceklerini vaat etmişti. Ancak son yıllarda İran’ın Trump’ın tavrını bahane ederek düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini güçlendirmiş olmasının da etkisiyle müzakerelerin zorlu olacağı tahmin ediliyor.