Ağır hastalar ama tedavi de yok tahliye de

Ankara, İstanbul ve İzmir'de hasta tutsaklar Menduh Kılıç, Resul Kocatürk, Kerim Altınmakas’ın durumlarının ağır olduğu belirtildi. Tutsakların yaşamının tehdit altında olduğunun vurgulandığı açıklamalarda, Derhal serbest bırakılmalılar" denildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 334. haftasında video mesaj yayımladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Menduh Kılıç’ın sağlık durumuna dikkat çekti.
Çevirmen, Kılıç’ın sağlık durumunu şöyle aktardı:
"Yaklaşık olarak 29 yıldır cezaevinde bulunmaktadır. Kronik resisten akciğer TBC (Tüberküloz) hastasıdır. Bu hastalıktan dolayı sol akciğerinin 2/3 ameliyatla alınmıştır. Yine aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuş ve aynı akciğerinde leke tespit edildiğinden dolayı, lekeden parça alınıp biyopsi yapılması gerekmektedir. Sağ akciğerinde de bu hastalıktan kaynaklı olarak ciddi tahribat oluşmuştur. İleri derecede astım ve KOAH hastasıdır ve solunum cihazına bağlı yaşamımı idame ettirmek zorundadır. Kronik faranjit hastasıdır. Ayrıca kronik mide reflüsü hastalığı mevcut olup, bu hastalıktan kaynaklı yemek borusunda tahribat meydana. Sol bacağında kist bulunmaktadır ve aynı zamanda kronik alerji hastasıdır. Tüberküloz tedavisi yarım kalmıştır. Sürekli olarak öksürme, boğazdan kan gelme, nefes almakta zorlanma, boğuluyor gibi olma, boğazda yanma, halsizlik, vücutta uyuşma, şişme, sık sık baş dönmesi gibi ciddi rahatsızlıklar oluşmakta ve sağlığının kötüye gitmesiyle ciddi olarak kaygı yaşamaktadır.”
Kılıç’ın sağlık raporu olmasına rağmen tedavi edilmediğini vurgulayan Çevirmen, “Hastanın acilen tahliye edilmesi ve bu süre zarfında talep ettiği üzere R Tipi Cezaevlerine naklinin yapılarak tedavilerinin gözetim altında yapılması gerekmektedir" dedi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu da hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 462. haftasında sanal medya üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Resul Kocatürk’ün durumuna değinildi.
Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Yöneticisi Ferit Barut, adalet, hukuk ve demokrasiden uzaklaştıkça etkilenen yerlerin başında cezaevlerinin geldiğini ifade ederek, salgın sürecinde çok fazla hak ihlali yaşandığına vurgu yaptı.
Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ndeki Resul Kocatürk'ün durumunu anlatan Barut, şöyle dedi:
"1995 yılından bu yana hapishanede tutulan Resul Kocatürk, Wernicke–Korsakkoff sendromu, astım, hipotroid rahatsızlığı, irritabl kolon hastalığı, bel ve boyun fıtığı, karaciğer hastalığı, akciğerinde nodül bulunan ağır hasta bir mahpustur. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Senatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüş, ancak pandemi nedeniyle tedavisi sürdürülmemiştir. Karaciğerindeki problem nedeni ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyopsi yapılmış ancak tam teşhis konulamamıştır.”
Hastanede yeterli donanım olmadığı için Gazi Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen ancak hastane tarafından "Anlaşmamız yok" denilerek geri çevirilen Kocatürk'ün Ankara Şehir Hastanesi'ne sevk edildiğini söyleyen Barut, " Bu hastanede yeni tetkikler yapılmış ancak halen teşhis konulamamış ve tedavi başlamamıştır" diye belirtti.
Barut, “Hastaneye götürüldüğünde kelepçeli muayene edildiğini ve kimi doktorların yanlı davranışlarına maruz kaldığını aktaran Resul Kocatürk‘ün sağlık durumu giderek kötüleşmiş, yaşamını tehdit eder boyuta varmıştır" şeklinde konuştu.

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube üyeleri, 14 Ocak’ta gözaltına alınıp “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan ESP İzmir İl Başkanı Kerim Altınmakas’a (68) dair açıklama yaptı.  Dernek binasında yapılan açıklamada Altınmakas’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Derneğin Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, Kırıklar 1 Nolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda karantina koğuşuna konulan Altınmakas’ın birçok sağlık problemi olduğunu açıkladı.
Kolesterol, astım, bronşit hastalıklarının yanı sıra kalp krizi geçirip, kalp damarlarında tıkanıklık bulunan ve 15 yıldır tansiyon hastası olan Altınmakas’ın, yine dizlerinde sıvı kaybı olması nedeniyle ayakta durmakta ve yürümekte güçlükler çektiğini söyleyen Çiçek, bu hastalığının tedavisi için yılda iki kez iğne tedavisi olmak zorunda olduğunu belirtti.
Çiçek, yaşı ve hastalıkları göz önünde bulundurularak Altınmakas’ın tutukluluğuna son verilmesi gerektiğini belirtti.