Boğaziçi Direnişi'ni sahiplenme büyüyor

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine dönük saldırılar birçok yerde protesto edildi. Eylemlerde direniş sahiplenilirken, AKP-MHP iktidarına "boyun eğmeyeceğiz" mesajı verildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı öğrenciler günlerdir direniyor. Çok sayıda kentte Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişi sahiplenilirken, saldırılar protesto edildi.


VAN
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, AKP’li Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı çıkan öğrencilere dönük polis saldırısı ve gözaltılara ilişkin sendika binasında açıklama yaptı. Van-Hakkari Tabip Odası, Serhat Göç Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), TUHAD-DER yöneticileri de açıklamaya katıldı.
BES Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, üniversite öğrencileri ve aileleriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Dündar, “Kampüs kapısına kelepçe vurulması ve öğrenci evlerine yönelik polis baskınlarıyla başlayan iktidar baskısı, öğrencilerin kampüste düzenledikleri bir sergide yer alan görselin iktidar mensupları tarafından 'İslam’a hakaret” olarak hedef gösterilmesiyle yeni bir boyut kazandı. Asıl sorun kamuoyuna sunulduğu gibi kutsala yapılan bir saygısızlık değildir. Asıl sorun, düşünce ve ifade özgürlüğünü sadece kendileri için bir özgürlük sanan siyasi iktidar temsilcilerinin, demokrasiden, demokratik tartışma kültüründen ve üniversite fikrinden bihaber olmalarıdır" dedi.
 

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi öğrencilerinin tutuklama ve gözaltına alınması karşı Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. "Kayyum rektör istemiyoruz. Özgür ülke demokratik üniversite Boğaziçi öğrencilerinin yanındayız" pankartı açıldı.
Boğaziçi öğrencilerinin gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösteren üniversite öğrencisi Ebru İntibay, öğrencilerin haklı taleplerinin yanında olup mücadele edeceklerini ve gözaltına alınan ile tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.
İntibay, "Tutuklanan ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımız hemen serbest bırakılmalı ev hapsi uygulamalarına son verilmelidir. Kayyum rektör Melih Bulu hemen istifa ederek Boğaziçi Üniversitesinin önünü açmalıdır. Boğaziçi bileşenlerinin bu saldırılar karşısında boyun eğmeyeceği biliyor, bir kez daha onların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversitelere sahip çıkmaya davet ediyoruz."
Antalya Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği avukatlarından Ahmet Çevik yaptığı yazılı açıklama ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınıp tutuklanmasına ve LGBTİ+ kulübünün kapatılması kararına tepki gösterdi. Üniversitenin LGBTİ+ kulübünün soyut ve haksız gerekçelerle kapatıldığını belirtti.
 

HATAY
Eğitim Sen Hatay Şubesi, binasındaki basın toplantısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerin gözaltına alınıp tutuklanmasını kınadı. "Kumpasçıların, haksızlıkların, tehditlerin ve nefret söylemlerinin karşısında diz çökmeyen gençlerimizin yanındayız" diyen Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmalarını istedi.
Herkesi öğrencilerin direnişlerini sahiplenme çağrısı yapan Tıraş, "Ancak, ortada bir suç vardır! Bu suç, LGBTİ+ bireylerin temel hak ve özgürlüklerini yok sayan ve yaşam haklarını tehdit edenlerin; laikliği ortadan kaldırarak, İslam dininin değerlerini her türlü siyasal, ekonomik ve kültürel zulme ortak edenlerin; üniversiteli gençlerin demokratik taleplerini şiddetle bastıranların ve Anayasal güvence altında olan üniversitelerin kurumsal özerkliğini ortadan kaldıranların suçudur" dedi.
 

İSTANBUL
Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan AKP’li kayyum Rektör Melih Bulu'ya karşı 4 Ocak’ta başlayan protestolar sürüyor. Dün üniversitede yapılmak istenen açıklamaya yapılan polis saldırısı sonrası çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı. Öğrencilerin gözaltı ve tutuklamalara ilişkin yapacağı dayanışma eylemi öncesi kampüsün içi ve dışı polis tarafından ablukaya alındı.  
Üniversite çevresini kuşatan polis, yaya trafiğini kısıtlayacak şekilde demir bariyerler yerleştirilmiş durumda. Metro çıkışından itibaren polis yoldan geçenlere Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıyor. Okulun çevresinde yüzlerce çevik kuvvet polisi konuşlanırken, kimi yerlerde Akrep tarzı araçlar ile TOMA konuşlandırılmış durumda. Okulun bütün girişleri polis tarafından kapatılırken, öğrenciler GBT işlemi sonrası okula alınıyor.
Protestoları ve yaşananları takip eden gazetecilerin çekim yapmasına engel oluyor.
 

ANKARA
Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde yapılmak istenen protesto eylemine polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.