Boğaziçi ile dayanışma eylemine polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla Kadıköy’de yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken, saldırılara karşı direnişe geçildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla Kadıköy Rıhtım’da yapmayı planladıkları eyleminin Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Eylem alanına gelen çok sayıda milletvekili de polisler tarafından işkence edilerek alandan uzaklaştırıldı. Öte yandan eleme katılmak üzere Kadıköy’e giden çok sayıda öğrenci vapur iskeleleri ve metro istasyonlarında gözaltına alındı.

Polis, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay’ı darp ederek gözaltına almaya çalışmasının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nu ise tekerlekli sandalyesi üzerinde kalkanlarıyla fiziki şiddet uyguladı.

Saldırıda göz yaşartıcı biber gazı ile plastik mermiler de kullanıldı. Tüm müdahalelere karşı öğrenciler “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları eşliğinde yürüdü. Polisin şiddet uyguladığı saldırıda aralarında öğrencilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polisin yoğun saldırısı sonucu Kadıköy’ün ara sokaklarına dağılan öğrencilere Kadıköy halkı tencere ve tavalarla destek verdi. Ara sokaklarda tekrar toplanan öğrenciler Rıhtım Caddesi’ni trafiğe kapattı. Bu esnada öğrenciler karşıt görüşlü bir grubun saldırısına uğradı. Rıhtım Caddesi’nde “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan öğrenciler, polis saldırısı ile ara sokaklara tekrar dağıldı.

Ara sokaklara dağılan öğrencilerin üzerine polisler kullandıkları polis jeeplerini süratli bir şekilde sürdü. Çok sayıda kişinin canını hiçe sayan polislere karşı kitle yollara barikat kurarak polis jeeplerin geçişini engelledi. Bu sırada kitle içerisinden öğrenciler polis jeeplerine taş ve sopa atarak tepki gösterdi.

Öğrenciler ara sokaklara dağılmadan önce, kayyım rektör Melih Bulu istifa edene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.