Boğaziçi'nde direniş sürüyor: Aşağı bakmıyoruz!

Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerin direnişi sürüyor. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri de direnenlere "Yanınızdayız" diye seslendi.

Boğaziçi Üniversitesi'nin öğrenci ve akademisyenlerinin, AKP’li Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanması sonrası 4 Ocak’ta başlattığı protestolar sürerken, dün 159 öğrencinin polis saldırısında gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor. Rektörlük binası önünde bir araya gelen yüzlerce akademisyen ve öğrenci, öğrencilere dönük gözaltı ve saldırıları kabul etmediklerini ifade etti.
“Aşağıya bakmıyoruz, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, gözaltına alınan öğrenci sayısı olan “159” yazılı dövizler taşındı. Grup rektörlük binasına sırt dönerek, Bulu’yu protesto etti. “159” yazılı dövizler alkışlar eşliğinde rektörlük binası önüne bırakılırken, “Öğrencilerimiz serbest bırakılsın”, “Arkadaşlarımızı serbest bırakılsın” ve “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.
'OKULUMUZ UZUN NAMLULU SİLAHLARLA SARILDI'

Eylemde Boğaziçi Dayanışması adına yapılan açıklamada, “Bugün 159 öğrencinin gözaltına alınması yıllardır yaşadığımız OHAL uygulamalarının bir başkası olarak karşımıza çıktı” denildi. Üniversitenin açık cezaevine döndüğüne işaret edilen açıklamada, “Okullumuz uzun namlulu silahlarla, akreplerle, çevik kuvvetle sarılı durumda. Tüm Türkiye’de özerk bir üniversite talebimizi büyütmek üzere çıktığımız bu yolda kendi okulumuza giriş yapamıyor, kendi okulumuzda polisler tarafından darp ediliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Tüm bu hukuksuzluklara karşı mücadelenin sürdürüleceğinin vurguladığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Hayalini dahi kuramayacakları onurlu bir yerden sesleniyoruz: Arkadaşlarımız serbest bırakılmalı, okulumuzdaki polis ablukası derhal sona ermelidir.”

GALATASARAYLI ÖĞRENCİLER: YANINIZDAYIZ

Boğaziçi Üniversitesi’ne bir destek de Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinden geldi. Sanal medya hesapları üzerinden destek mesajı yayımlayan öğrenciler, demokratik ve özerk üniversite taleplerine karşı gerçekleşen bu saldırıyı kabul etmediklerine dikkati çekti. Açıklamada, “Bu atamaya karşı Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin, akademisyeniyle, öğrencisiyle, mezunuyla, idari personeliyle sergilediği kolektif direniş üniversite idealini ve demokrasiyi savunmak içindir. Bilimsel özgürlük için şart olan özerk üniversite mücadelelerinde; öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız. Gözaltındaki ve tutuklanmış öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, üniversitelere dönük polis müdahalesinin sonlandırılmasını ve rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz” denildi.