Dede: İktidar Cemil Kırbayır dosyasını kapatmak istiyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, iktidarın gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın dosyasını kapatmayı istediğini belirtti, "Baroları, aydınları ve tüm demokratik kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, yazılı açıklama yaparak, "12 Eylül 1980 darbesinden bir gün sonra Ardahan’ın Okçu Köyündeki evinden gözaltına alınan ve gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın yıllar sonra açılan dosyası, zamanaşımı bahane edilerek iktidar tarafından kapatılmak isteniyor" dedi.

'KOMİSYON GÖZALTINDA KATLEDİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI'

Dede, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda gözaltında kaybedilen kişilerle ilgili komisyon kurulduğunu, bu komisyonun, Cemil Kırbayır’ın gözaltında gördüğü işkence sonucunda hayatını kaybettiği ve cesedinin ölümüne sebebiyet veren kamu görevlilerince ortadan kaldırıldığı kanaatine ulaştığını hatırlattı. Dede, dava soruşturma sürecini şöyle anlattı:
"Yeni bir soruşturma başlatılmış ancak Kars Savcılığı tarafından 1986 yılında Cemil Kırbayır’ın gözaltında kaybedilmesine ilişkin başlattığı soruşturma sonucu 2002 yılında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıkmıştır. Bu takipsizlik kararı Kırbayır’ın ailesine teslim edilmemiş, dosya kapatılmıştır. Bu kararının 2014 yılında Kırbayır’ın ailesine tebliğ edilmesinden sonra yapılan itiraz üzerine takipsizlik kararı kaldırılmıştır. Soruşturmayı sonlandırıp dava açmayan Kars Cumhuriyet Başsavcılığı 2019 yılında “kanun yararına bozma” talebi ile dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Müdürlüğü’ne göndermiş, takipsizlik kararını kaldıran kararın kaldırılmasını istemiştir. Bakanlık da Yargıtay’a başvurarak dosya hakkında zamanaşımı bakımından “kanun yararına bozma” kararı verilmesini talep etmiştir. Yargıtay’ın, Bakanlığın talebini kabul etmesi halinde Cemil Kırbayır’ın yıllardır açılmayan dosyası, zamanaşımı nedeniyle kapatılacaktır."

'HAREKETE GEÇELİM'

"Zorla kaybetme suçunda zamanaşımından söz edilemez" vurgusunda bulunan Dede, "Baroları, aydınları ve tüm demokratik kamuoyunu Cemil Kırbayır dosyasında 40 yıldır sürdürülen hukuksuzlukların karşısında olmaya, adaletin yerini bulması için harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.