Demirtaş hakkında ‘savcıya hakaret’ davası ertelendi

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk savcı Yüksel Kocaman hakkında kullandığı sözler nedeniyle yargılama konusu oldu. Savcı, Demirtaş hakkında ceza istedi.

Davanın duruşması Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Demirtaş, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a “hakaret” ve “terörle mücadele de görev almış kişileri tehdit” iddiaları ile yargılanıyor.

Duruşmaya, Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, “İddianame de bile bir örgüt telaffuz edilmemişken, beni bir örgütle iltisaklı ilan ediyor. Savcı hakkında da suç duyurusunda bulunacağım. Aleni bir yorum yapılmış mütalaada, beni bir örgütle iltisaklı göstermesi suçtur” dedi.

Savunma avukatı Ramazan Demir, müvekkilinin “hesap sorarız” talimatını avukatlarına verdiğini belirterek, “Biz avukatlarına, hukuki yollara başvurun dedi. Biz de talimatın gereğini yaptık ve AİHM’e taşıdık. AİHM dokunulmazlıkların kaldırılmasından, ilk tutuklamaya, tutuklamanın devam etmesi ve ardından gelen ikinci tutuklamaya kadar ayrı ayrı bir değerlendirme yaptı” dedi.

 

Avukat Aydın Erdoğan, savunma sırasında sarf edilen sözlerden dava açılmasının savunma hakkında müdahale olduğunu belirterek beraat talep etti.

Kocaman’ın avukatı ise savunmaları reddederek, yazılı savunma istedi. İkinci kez söz alan avukat Demir, “Savcılık makamının müvekkilimiz hakkında ‘PKK/KCK ilgisi ve ilişkisine dair’ ifadesini kendisine iade ediyoruz. Müvekkilimiz yargılaması devam ediyor ama hiçbir örgütle bağlantısı yoktur. Siz de göreceksiniz tüm dosyalardan beraat edecek. Biz de mahkeme salonlarında sizden hesap soracağız” dedi. 

 

Mahkeme heyeti Demirtaş’ın bir sonraki mahkeme salonda hazır bulundurulmasına karar vererek, duruşmayı Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmek üzere 9 Nisan tarihine erteledi.