GÜNDEM 1 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-PKK: Viyan Yoldaş, komploya karşı gelişen ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ fedai direnişini devam ettirmenin ve İmralı işkence sistemiyle birlikte yaşamayı reddetmenin en üst düzeydeki bilincini ve iradesini temsil ediyor.

-15 Şubat komplosunun 7. yıldönümünde bedenini ateşe veren YJA STAR komutanlarından Viyan Soran’ı anlatan gerilla arkadaşları “Bizim için onun duruşu esas aldığımız bir ölçüdür, asla çıkmamız gereken bir yoldur” diye konuştular.

-Almanya Tamil Eelam Halk Meclisi Başkanı Gopalapillai Jeyasangar “Nasıl ki baskı rejimler birbirine arka çıkıyorsa ezilen halklar da ortak mücadele etmeli” dedi.

-Newaya Jin gazetesinin Şubat sayısı okurlarıyla buluştu. Gazete ulusal birlik stratejisi, bölgedeki güncel siyasi iklim, toplumsal çözüm paradigması, çıplak arama, “100 Neden” kampanyası, Duhok mülteci kampında yaşananlar, kayyum politikası gibi başlıklara yer verdi.

-Gazeteci Dicle’nin bayramda düğünü vardı. O gün kuşandığı kamuflajlı elbiseleri hem mesleki hem de askeri teçhizatı için “Artık gelinliğim bunlar. Ben de Kürdistan’ın gelini olacağım” diyerek yeni bir hayat yolculuğuna çıktı.

-Doğu Kürdistanlı Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, Rojhilat'ta tutuklanan 70 kadın ve insan hakları savunucusu ile katledilen kolberleri İsveç Parlamentosu’nun gündemine getirdi.

-Okyanuslardaki plastik kirliliğine karşı bilinçlendirme çabalarının sorunu çözemeyeceğini vurgulayan çevreciler, geliştirilen dev katamaranlarla kirliliğin azaltılabileceğinin altını çiziyor.

-Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, salgın getirdiği yasak ve kriz ortamından etkilenen grupların başından gelen gençlerin yarısı, eğitimlerini bırakmayı düşünüyor.