GÜNDEM 3 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için başlatılan kampanyaya katılan İtalyan COBAS, CUB ve UNICOBAS sendikaları da BM'ye mektup gönderdi.

-Kobanêli Kelime Şewket Aldemir, buradaki savaş boyunca Şehit Aile Kurumu adına Kobanê’de kalan tek kadın. Erkek kardeşi Şahap 90’ların başında Bitlis’te şehit düşmüş. Diğer kardeşi Gernas ise neredeyse 30 yıldır Özgürlük Hareketi içerisindeki mücadelesini sürdürüyor. Kelime ile birlikte aynı ekipte olan üç de erkek var. Onlar da şehit yakınları. Biri şehit babası, ikisi şehit kardeşi… Dört kişilik ekip. Görevleri: Şehitleri sonsuz yolculuklarına hazırlamak…

-Dicle Anter zaman aşımına 18 ay kaldığına dikkat çekerken davanın bu bahaneyle kapatılmak istendiğinin altını çiziyor.

-Türkiye’nin Aydın ilinde büyümüştü ama tam bir Kürt kadınıydı. Zorlukların üzerine gider çözüm geliştirirdi. Hayali olan memleketi Botan’a kavuştu, mücadele etti ve şehadete ulaştı.

-AKP hükümetinin savaş politikalarından kaynaklı ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiğini söyleyen Batman esnafı, "Dükkanlar sözde açık ama tüm günü satış yapamadan kapatıyoruz. Eğer böyle devam ederse kepenk indireceğiz" dedi.

-Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, insani aktiviteler nedeniyle yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kalan yabani hayvanların tehdit altında olduğunu gösteriyor.

-İtalya’da Giuseppe Conte başbakanlığındaki yeni bir koalisyon hükümeti için müzakereler başarısız olurken, Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanının Cumhurbaşkanı tarafından davet edildiği öğrenildi.

-Nüfusunun beşte birinin yoksulluk tehdidi altında olduğu Avrupa Birliği’nde (AB) krizin asıl etkilerinin yıl sonuna doğru ağırlaşacağı uyarısı yapılıyor.