GÜNDEM 31 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-İşgalci Türk devletinin Efrîn’de vahşetini her geçen arttırdığını söyleyen Efrîn İnsan Hakları Kurumu Sözcüsü İbrahim Şêxo, "Uluslararası sessizlik işgalcilerin vahşetini artırdı" dedi.

-Kadınlar şiddet gördükleri erkeklere karşı özsavunma geliştirdikleri için çeşitli cezalar alırken, devlet kendine karşı kadın haklarını savunan Ayşe Gökkan gibi aktivistleri de hedef olarak seçiyor.

-Cezaevine girdikten sonra göz tedavisine devam etmesine izin verilmeyen Yusuf Bor, görme yetisini kaybetti. Şu an yüzde 94 görme engelli olan Bor, "Artık göremiyorum. Cezaevlerinde kalan bütün hasta tutsaklara zulüm ediyorlar" dedi.

-Güney Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er hakkında verdiği idam kararının geri çekilmesi için Avrupalı insan hakları savunucuları ve bilim insanları Neçîrvan Barzanî'ye mektup gönderdi.

-Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Berlin yönetimine Türk devletinin paramiliter ırkçı gücü Ülkücüleri yasaklaması için çağrıda bulundu.

-Libya Ulusal Ordusu komutanlarından Tümgeneral Halit El Mahjoub “AKP iktidarlığındaki Türk hükümeti, müttefikleri olan ‘Müslüman Kardeşlerin’ örgütlenmesiyle Libya’daki hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor” dedi.

-Sara Elî Xelîl, dört çocuğu olan genç bir anne. Son 16 yılını Kürdistan devrimine adamış. Kobanê savaşında eşiyle birlikte geri cephe hizmeti veren Sara’nın eşi Mahmut, Kobanê Katliamı’nda şehit düşüyor..."

-Herêm Nêrgîz müzisyen bir ailede küçük yaşlarda Dengbêjliğe ilgi duymuş ve bugün türküler, stranlar söyleyip Dengbêjlik ve bağlama eğitimi alıyor.

-BM, Orta Afrika’daki şiddetten dolayı yaklaşık 200 bin insanın son iki ayda yaşadığı yerleri terk ederek komşu ülkelere sığındığını açıkladı.