Gazetecilere yönelik polis saldırısı kınandı

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto eylemlerinde polisin doğrudan saldırdığı gazeteciler için açıklama yapan meslek örgütleri, kınama mesajı yayımladı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanması sonrası başlattığı protesto eylemlerine polisin saldırısı gündemdeki yerini koruyor.  Kadıköy’de dün gerçekleştirilen eylemde 200’den fazla öğrenci gözaltına alınırken, birçok gazeteci de polisin saldırısına maruz kaldı. Polis, basın çalışanlarına hedef göstererek plastik mermi ile saldırırken, saldırılarda gazeteci Kazım Kızıl’ın yüzüne isabet eden plastik mermi ile yaralandı. 

Görevini yapan basın çalışanlarına dönük polis şiddeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK Basın-İş tarafından kınandı. 

‘DEVLETİN GÜCÜ SINANDI’

DİSK Basın-İş yaptığı açıklamayla saldırıları kınayarak, “Gazeteciler hedef tahtanız değildir. Dün Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amaçlı yapılan eylemde devletin gücü basın üzerinde sınandı” dedi.

‘İNADINA GAZETECİLİK’

TGS’nin yazılı olarak yaptığı açıklamada ise “Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi eylemini haberleştirmek için çalışan meslektaşlarımız polis tarafından kasten hedef alındı. Plastik mermilerle, kamera kırarak, darp ederek uygulanan bu engelleme politikası bizi yıldırmaz. İnadına gazetecilik” denildi.

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

TGC ise gazetecilerin uğradığı şiddeti, polisin sert müdahalesinde yaralanan Halk TV muhabirleri üzerinden kınayarak, “Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan saldırı, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır. Meslektaşlarımıza yönelik saldırının faillerinin en kısa sürede bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Meslektaşlarımıza ve Halk TV çalışanlarına geçmiş olsun diyoruz. Gazeteciliğin suç olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.