'Halkı düşmanlaştırmaktan vazgeçin, öğrencileri bırakın'

Hak savunucuları, Boğaziçi öğrencilerine dönük saldırıya tepki gösterdi, AKP-MHP iktidarının halkı düşmanlaştırdığını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul şubeleri, gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, öğrenci ve akademisyenlerin baskı, gözaltı, karalama, iftira ve iki öğrencinin hukuka aykırı bir yöntemle tutuklanmasının kişisel hakları engellemek olduğu vurgulandı. Açıklamada, üniversitelere, öğrencilere ve anayasal demokratik haklara yönelik baskılara derhal son verilmesi gerektiği belirtildi.

'159 ÖĞRENCİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI'

159 öğrencinin işkence edilerek gözaltına alındığının anımsatıldığı açıklamada, bunun insan haklarına, Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edildi.  
Açıklamada, "Devleti yönetenleri hukuka ve insan haklarına uygun davranmaya, halkı kutuplaştıracak ve düşmanlaştıracak politikalardan vazgeçmeye, öğrencilerin haklı itirazları doğrultusunda YÖK kanunu ve üniversitelerin özerkliğine aykırı uygulamaların sonlandırılması noktasında adım atmaya, öğrenciler ve üniversiteler üzerinde kurulan baskıya son vermeye çağırıyoruz” denildi.