HDP, CHP’yi ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar öncülüğündeki partili bir heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.

HDP’nin bu ziyareti 8 Ocak’ta başlatılacak olan “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında gerçekleşti. 

HDP’nin kampanya öncesi ziyaret ettiği ilk adres Saadet Partisi (SP) olmuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, bu Cuma günü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile buluştu.

CHP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeye HDP’den Sancar’ın yanısıra parti sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan katıldı.

CHP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Oğuz Kaan Salıcı, Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke yer aldı.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Türkiye’deki temel sorunlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve demokrasinin kurulmasına dair önerilerin ele alındığı bildirildi.

HDP Eş Genel Başkan Mithat Sancar, görüşme ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sancar, “Demokrasi programımızın yeni aşamasının en önemli programlarından biri olan muhalefet partilerini ziyaret turumuz devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin gündemindeki bütün önemli gündemleri karşılıklı olarak ele aldıklarını belirten Sancar, “Görüşmelerimiz devam edecek. Bundan sonraki durak Gelecek Partisi olacak. 9 Şubat tarihinde. Sonra Deva Partisi olacak” diye ekledi.

ÜÇ MÜZAKERE ÖNERİSİ ÇERÇEVESİ

Sancar “Muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var. Bunların muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz” derken, bunun üç başlıktan oluştuğunu kaydetti.

“Birincisi olağanüstü halle yaşamaya başladığımız, ağır adaletsizlik hallerini nasıl tamir edebileceğimiz meselesidir” diyen Sancar, özellikle yargı krizi, AİHM kararlarının uygulanmaması ve kayyım rejimine dikkat çekti. Sancar, “Kayyım rejimine karşı mücadele, demokrasi mücadelesidir” dedi.

Diğer bir başlığın “yol temizliği” olduğunu söyleyen Sancar, “Demokrasi için ve demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunu iktidardan bekleyemeyeceğimizi geçmiş tecrübelerden çok iyi biliyoruz” diyerek muhalefete görev düştüğünü ifade etti.

“Seçim ittifakı şimdi gündemde yok” diye ekleyen Sancar, CHP ile yapılan görüşmede de bu konunun gündeme gelmediğini kaydetti. Sancar, “Ancak seçim güvenliği en temel meselelerden biridir. Bu konuda da hemfikir olduğumuzu gördük. Seçim güvenliğini, demokratikleşmeden bağımsız göremeyiz” vurgusunda bulundu.

Üçüncü başlığın “parlamenter demokratik sisteme dönüş” olduğunu belirten Sancar, “Muhalefet partileri arasında genel bir mutabakat olduğunu biliyoruz. Bizler de demokratik sistemin güçlendirilmesi programının en önemli maddesi olarak, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü görüyoruz (…) Güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi ve güçlü yerel demokrasi öneriyoruz. 1921 anayasası bu konuda ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.