HDP'den gübre zammı ve dışa bağımlılığa tepki

HDP, gübre zammı ve tarımda dışa bağımlılığa tepki göstererek, AKP-MHP politikalarının çiftçiler için can yakıcı olduğunu vurguladı.

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, yazılı açıklama yaparak, gübredeki zamma ve tarımda ithalata ve dışa bağımlılığa tepki gösterdi.
Açıklamada, "İthalat politikalarından kaynaklı olarak tarımsal üretimin can damarları olan gübre, mazot ve diğer maddeler gibi temel girdi fiyatları kur artışıyla birlikte yükselmektedir. Ancak tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışa karşılık, döviz fiyatlarındaki düşüşe rağmen, fiyatlar düşmemektedir. Özellikle gübre fiyatları ele alındığında bu durum çok daha çarpıcı ve can yakıcı bir hale gelmektedir" denildi.

'FİYATLAR YÜZDE 90 ARTTI'

Dolar 8,50 TL olduğunda azotlu gübrenin fiyatı 2 bin 400 lirayken, Dolar 7,40 TL seviyelerine inmesine rağmen, gübre fiyatlarının düşmediğini, aksine azotlu gübrenin fiyatının ton başına 3 bin liranın üzerine çıktığını vurgulayan Turan, "Diğer yandan gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 90'a yakın artmıştır" dedi.
Turan, "Gübrede ve tohumda dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır. Acil olarak, ithalat politikalardan vazgeçilmelidir" dedi.