HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları İzmir'de sürüyor

HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları, İzmir’de devam ediyor.

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Naci Sönmez, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, PM üyeleri ile İzmir il ve ilçe eşbaşkanlarının yer aldığı heyetin İzmir'deki temaslarının ikinci günü ilgiyle karşılandı. 

SELDEN ETKİLENENLERE ZİYARET

HDP heyeti, İş ve Aş Buluşmalarının ikinci gününde; İzmir’de selden etkilenenlerle, çiftçilerle, tarım ve sera işçileriyle buluştu. Büyük bir felaket yaşadıklarına dikkat çeken İzmirliler, “Selin altında kaldık. Sorunu çözmek için kimse gelmedi. Her şey parçalandı, demirler ve naylon çadırlar dağıldı. Ürünümüz suya battı, seralarımız paramparça oldu. Ama ne yazık ki kimse halimizi sormadı, şimdiye kadar hiçbir yetkili sorunu çözmek için gelmedi! Çiftçi artık ölmüş durumda. Gücümüz yok!” ifadelerini kullandı. 

HDP heyeti ayrıca; uzun yıllardır halkın sağlığını ve yaşamını tehdit eden ve İzmir'in Çernobil’i olarak bilinen nükleer atık alanında Gaziemirliler ile bir araya geldi. Nükleer atıkların yarattığı sıkıntılara dikkat çeken Gaziemirliler, “Soluduğumuz hava zehir. Ailemizde kanser olanlar var, kronik hastalar var. Başımızdaki yetkililer gelsin, buradaki havayı sadece bir gün solusun, hepsi isyan eder. Biz bu havayı 30 yıldır soluyoruz” diye konuştu.

EMEKLER İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Emekli-Sen’i de ziyaret eden HDP heyeti, bu buluşmada emeklilerin yaşadığı sorunları dinledi. HDP heyeti, mevcut iktidar tarafından açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edilen ve çoğunluğu yoksullukla boğuşan emekliler için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Emekliler ise yaşadıkları sosyal ve ekonomik sorunların Meclis gündemine daha fazla taşınmasını talep etti.

NAK KARGO DİRENİŞİNE DAYANIŞMA ZİYARETİ

Heyet; kötü çalışma koşullarına, örgütlenme haklarının gasp edilmesine ve ücretsiz iznin işçinin cezalandırıldığı bir araca dönüştürülmesine itiraz ettikleri için zorla tutanak imzalatılarak ücretsiz izne çıkarılan NAK Kargo işçilerinin direniş alanını da ziyaret etti. Direnişçiler, “Patronlar, işçiden korkuyorlar, hakkımız teslim edilene kadar direnişimiz ve mücadelemiz sürecek” dedi. Direniş ziyaretinde söz alan Köse, “Sermaye olmadan olmaz diyorlardı. Oysa pandemide sermayenin, zenginlerin yüksek güvenlikli evlerine çekildiğini, kendini korumak için ortadan kaybolduğunu gördük. Çok açıkça, pandemi de bize bir kez daha dünyanın işçi sınıfının, yani bizlerin ellerinde, bizlerin emeğiyle döndüğünü gösterdi. Biz burada, direnişinizi saygıyla selamlıyoruz. Yanınızdayız, hayatın her alanında birlikte direneceğiz, birlikte kazanacağız” diye konuştu.

İNŞAAT VE TEKSTİL İŞÇİLERİNE ZİYARET

HDP heyeti buluşmaların ikinci gününde inşaat işçileri ve tekstil atölyesi çalışanları ile de bir araya geldi. Her iki buluşmada da gündemde ekonomik kriz ve yoksulluk vardı. Tekstil ve inşaat emekçileri, yaşanan krizden nasıl etkilendiklerini anlatırken, HDP heyeti krizden çıkışın yolunun örgütlenme, dayanışma ve birlikte mücadele olduğunu tekrarladı. Zor ve güvencesiz koşullar altında çalışmak zorunda bırakıldıklarını anlatan inşaat işçileri, kaygılarının artık evlerine bir ekmek dahi götürememek ve açlıkla karşı karşıya kalmak olduğunu aktardı. Tekstil işçileri ise düşük ücret ve esnek çalışma saatlerinin mahkûm olduklarını söyleyerek güvencesiz çalışmanın zorluklarını dile getirdiler. HDP heyeti, emekçilerle yaptığı görüşmelerde emekçilerin direnişini Meclis'te büyüteceklerinin sözünü verdi.

Heyetin İzmir temasları 5 Şubat'ta da devam edecek.