HDP'nin iş ve Aş Buluşmaları İzmir'de devam ediyor

HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları, Amed’in ardından ikinci durak olan İzmir’de devam ediyor.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Naci Sönmez, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz’ün yer aldığı heyet, ilk olarak Torbalı ve Menderes ilçelerinde sel felaketinden etkilenen çiftçi ve yurttaşlarla bir araya geldi.

 

Selden etkilenenler, yöneticilerin ortaya çıkan felaketin boyutlarının farkında olmadığını, etkili önlemler alınmadığı için her defasında doğal durumların doğal felaketlere dönüşebildiği eleştirilerini dile getirdi. Sel felaketinin etkilediği Suriyeli mültecilerle de buluşan heyet, selin yarattığı tahribatın giderilmesi için yapılabilecekler konusunda mültecilerin önerilerini aldı ve dayanışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

TEKSTİL İŞÇİLERİNİN GÜNDEMİ EKONOMİK KRİZ

Heyetin bir başka durağı Basmane’deki tekstil atölyesiydi. Bu ziyarete damga vuran gündem ekonomik kriz oldu. Atölye işçileri, ekonomik krizden kaynaklanan sorunlarının salgın ile birlikte baş edilmesi güç bir boyuta ulaştığını anlattı.

HDP heyeti, TTB İzmir Temsilciliğinde sağlık emekçileriyle bir araya gelerek salgın sürecinde yaşanan sorunlar konusunda görüş alışverişinde bulundu. TTB İzmir temsilcileri; sağlıkta dönüşüm adı altında insan odaklı değil, kar odaklı ve eşitsizlikleri her gün yeniden üreten mevcut sistemin, salgından çok daha ağır sonuçlara sebep olduğunu dile getirdi. Sağlık emekçilerinin meslek hastalığı talebini kabul etmeyen iktidarın vaat ettiği ek ödemeleri dahi yapamadığı özellikle vurgulandı. Aşı milliyetçiliği yapıldığına da dikkat çeken TTB temsilcileri "sorun küreselse çözüm de küresel olmalıdır" görüşünü dile getirdi. 

Heyet, KHK ile hakları gasp edilen kamu emekçileriyle ve Konak Belediyesinde işten çıkarılan işçilerle de buluştu. Görüşmelerde birlikte mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

DİSK üyesi olarak sendikal faaliyetlerde bulundukları için işten atılan belediye emekçileri, hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Eğitim-Sen Karşıyaka şubesinde bir araya gelinen KHK’li emekçilerle de maruz bırakıldıkları çoklu hak gaspları ve mücadele pratikleri konuşuldu. İşten atılan belediye işçileri ve KHK’li emekçiler, uğradıkları hak gaspının Meclis gündemine taşınmasını ve HDP’nin emekçi hakları için mücadeleyi aynı dirençle devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

POLİS ŞİDDETİNE KARŞI YAPILAN BASIN AÇIKLAMASINA POLİSSALDIRDI

HDP heyetinin son durağı, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Üniversite Dayanışması'nın ortak basın açıklaması oldu. Demokratik barışçıl protesto hakkını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine uygulanan polis şiddetine karşı yapılan bu basın açıklamasında da polis saldırdı. Açıklamaya katılanlara gaz bombası ve copla saldırırken edilirken çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Toplumun pek çok kesiminden temsilcilerle görüşülen buluşmaların ilk gününde ekolojiden ekonomiye, emekten akademiye tüm alanlarda yaşanan krizlerin artık kontrol edilemez bir noktaya ulaştığı görüldü. Heyetin İzmir temasları 4 ve 5 Şubat’ta da devam edecek.