Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hakaret, şiddet ve işkence tehdidi

Kayyum rektör istemedikleri için darp edilerek gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, ters kelepçe takılarak bindirildikleri gözaltı aracında hakaret, şiddet ve tehdide maruz kaldı.

a ters kelepçe takılarak bindirildikleri gözaltı aracında hakaret ve şiddete maruz kalan öğrencilere yine arama kararı olmadan telefonlarını vermek istemedikleri için kötü muamelede bulunulup, işkence ile tehdit edildiğini

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto eden öğrencilere polis saldırısı gündemdeki yerini koruyor. Dün yapılan eyleme polisin saldırması sonrası gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’i serbest bırakılırken, diğer öğrencilerin işlemleri sürüyor. 

Gözaltına alınan öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesine girdiği öğrencilerden edindiği bilgileri paylaştı. 

TEK SORU SORULDU

Gözaltına alınan öğrencilerin henüz tümüyle görüşemediklerini, neler yaşadıklarından haberdar olamadıklarını dile getiren Pişkin, görüşebildikleri öğrencilere gözaltında tek bir soru yöneltildiğini, bunun da “Neden eylemlere katılıyorsunuz?” olduğunu paylaştı.

Av. Pişkin, görüşebildiği öğrenciler ve kendisine gelen bilgiler doğrultusunda ters kelepçe takılarak bindirildikleri gözaltı aracında hakaret ve şiddete maruz kalan öğrencilere yine arama kararı olmadan telefonlarını vermek istemedikleri için kötü muamelede bulunulup, işkence ile tehdit edildiğini ifade etti.

ÖĞRENCİLER HAKLARINI KULLANIYOR

Toplantı, gösteri ve yürüyüş düzenlemenin temel bir hak olduğunun altını çizen Pişkin, öğrencilerin saldırıya maruz kaldığını belirtti. Bunun hukuka aykırı olduğunu vurgulayan  Pişkin, “Kaymakam ve Vali’nin eylemleri belirsiz süreyle yasaklamış olması bu hakkın kullanılamayacağı anlamına gelmez. Bu şekilde bir müdahale hukuka aykırı gelir. Anayasada hak ve özgürlüklerin hangi durumlarda kısıtlanabileceği çok açıktır. Geçersiz bir hukuki karara karşı öğrenciler ifade özgürlüğü hakkını kullanıyorlar. Bu hakkı kullanamadan, sırf teşebbüs ettikleri için gözaltına alındılar. Bu suç değildir. Daha otobüsten iner inmez gözaltına alınan öğrenciler var. Hukuksuz bir tablo ile karşı karşıyayız” diye konuştu.